Horští záchranáři v Jeseníkách se chystají na zimu. S prvním sněhem začnou kontrolovat lavinové svahy

12. listopad 2018

Horští záchranáři v Jeseníkách se intenzivně připravují na zimu. Ještě v listopadu je čeká výcvik na ledovci v Alpách. První skupina na něj odjíždí už dnes. Do terénu vyrazí před začátkem sezóny i lavinoví preventisté.

Lopata, lavinový vyhledávač, sonda, mačky s cepínem a skialpové lyže, to je nezbytná výbava každého lavinového preventisty u horské služby. Tím hlavním je v Jeseníkách Jiří Hejtmánek, který měl svou výbavu zhruba půl roku schovanou, ale teď už ji před zimní sezónou důkladně kontroluje. „V rukách mám pilu na řezání sněhu. V lavinovém svahu musíme udělat blok 30 na 90 centimetrů, nejméně jeden metr hluboký, odřezat ho, oddělit od toho svahu, aby byl volný. Pak poklepem sledujeme, jestli ten sníh drží, nebo jestli tam vznikají praskliny, nebo jestli nějaký blok odjede,“ popisuje záchranář.

Do terénu míří lavinový preventista už s prvním sněhem, protože masa sněhu se může v některých místech uvolnit třeba už při dvaceticentimetrové pokrývce. „Může, ale nemusí. Rozhodující je, jestli do toho lyžař najede, pokrývka je po nějakém změknutí, je mokro a sníh odjede po trávě, která je ideální kluzná podložka, anebo listí,“ upřesňuje Hejtmánek.

Na lavinové měření se vydávají horští záchranáři zpravidla jednou týdně a většinou míří do Velké kotliny, čas od času ale měří i v jiných lavinových katastrech, které jsou orientované na jinou stranu. „Co se týče Jeseníků, všechny lavinové svahy jsou v národní přírodní rezervaci, takže tam by neměl vůbec nikdo vstupovat,“ zdůrazňuje Jiří Hejtmánek.

Laviny strhávají i skialpinisté

V loňském roce spadly podle něj v Jeseníkách čtyři laviny. Ke dvěma z nich museli horští záchranáři vyjíždět, zasahovali u zraněných skialpinistů, kteří masu sněhu uvolnili. „Dá se říct, že to jsou neukáznění lyžaři, protože tady je povolen pohyb jen po turistických značkách. Je fakt, že lidí přibývá. Možná by nebylo od věci, vymezit nějaké lokality pro ty skialpinisty, kde by jejich pohyb až tak neubližoval přírodě a přitom si lyžaři přišli na své,“ komentuje Hejtmánek.

Nárůst počtu skialpinistů v Jeseníkách přiměl i ochranáře přírody uvažovat o trasách přímo pro ně. „Pro letošní rok určitě neuvažujeme, že bychom vyznačovali nové trasy, nicméně se aktuálně bavíme především s vlastníky, jakým způsobem a kam nasměrovat tuhle skupinu skialpinistů. Budou to především lokality, kde nebude docházet ke kolizím s běžkaři. Jsou tady ve hře i sjezdové tratě, které jsou třeba minimálně upravovány, nebo vůbec,“ říká vedoucí zdejší správy chráněné krajinné oblasti Petr Šaj.

„Pevně věřím, že se něco vymyslí,“ dodává Jiří Hejtmánek. Lavinovou výbavu si otestuje ještě před zimní sezónou, a to tento měsíc na pravidelném výcviku v rakouských Alpách.

autor: aja
Spustit audio