Hospodaření s financemi? U neziskovek je podle ekonoma Františka Bostla často děsivé

18. leden 2024

„Když vezmeme domácí známá jména a hospodaření s financemi, jako je například utrácení za požitky, které vůbec nesouvisí s jejich aktivitami, výsledná čísla jsou děsivá. Překvapuje mě, že se téma fungování i velkých nadací a toho, kolik procent z vybraných peněz jim jde do kapsy, vůbec neotevírá,” zdůrazňuje zakladatel projektu dárcovské mobilní aplikace Vakovako, která uživatelům zjednodušuje vstupní parametry pro darování.

„U mnoha zahraničních neziskovek nejsou možné mikroplatby, u nás je možné podporovat od jedné koruny, protože platby sčítáme a agregujeme,“ vysvětluje základní princip fungování Vakovako zakladatel tohoto projektu František Bostl a dodává, že zároveň chtějí snížit nedůvěryhodnost neziskového sektoru.

Pokud má česká firma roční obrat přes deset milionů korun, musí mít ze zákona povinný audit, který mimo jiné dokáže rozkrýt náklady na zaměstnance. Jaký je pak význam neziskovky, která vybere 20 milionů korun za rok, když musí stejný obnos poslat na provoz, protože zaměstnává 25 lidí, upozorňuje František Bostl na smutnou realitu některých českých nadací a jako naopak dobré konkrétní příklady domácích neziskovek i z pohledu transparentnosti uvádí Fond ohrožených dětí nebo Dobrého anděla.

„Začínal jsem ve finančním sektoru, takže jsem zvyklý firmy analyzovat a stejně přistupuji i k neziskovkám,“ dodává zakladatel Vakovako s tím, že jednotlivé nadace, které už nyní je a do budoucna bude možné prostřednictvím aplikace podpořit, se svým týmem pečlivě vybírají. Uživatelé pak mají možnost jednorázových nebo měsíčních podpor, které díky následnému sčítání a agregaci začínají na jedné koruně. „Aktuálně přeposíláme sto procent darů neziskovkám na kvartální bázi, do budoucna plánujeme měsíční periodicitu,“ dodává František Bostl.

Z jakých dvou množin lidí je složený segment dárcovství a proč se navzájem málokdy protnou? Které oblasti podpory a konkrétní zahraniční neziskové organizace aktuálně obsahuje aplikace Vakovako? Poslechněte si celý rozhovor s Františkem Bostlem o fungování neziskovek a dárcovské aplikaci Vakovako.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.