Hosté na venkovních zahrádkách musí prokázat svoji bezinfekčnost stejně jako ti, kteří sedí uvnitř v restauraci

2. listopad 2021

Provozovatelé restaurací, barů nebo kaváren musí od začátku týden kontrolovat potvrzení o bezinfekčnosti hostů. Majitelé námi oslovených stravovacích zařízení v Přerově z toho nadšení nejsou. Obávající se úbytku zákazníků a s tím souvisejícího poklesu tržeb.

Je půl hodiny před 11. hodinou, tedy doba kdy se v restauraci U Bukáčků v Přerově začínají vydávat obědy a kuchař Martin už má skoro všechno hotovo. Obědů totiž uvařil o polovinu méně než obvykle. Čtyři jídla na výběr zůstávají stejná. Počet obědů ale tady snížili na polovinu. Je to pochopitelný krok. „Počítáme, že ty restrikce zmenší tržy v restauracích. Tento týden ukáže, jak následky to bude mít,“ vysvětluje majitel restaurace Igor Tadič. „Počítáme s tím, že ty restrikce zmenší tržby,“ pokračuje. S nařízenými kontrolami hostů Igor Tadič nesouhlasí. „Ke spoustě hostů mám osobní vztah a připadá mi velmi nepříjemné, že je budu muset kontrolovat, ale budu se muset přizpůsobit,“ dodal Tadič.

Podobný názor má i majitelka restaurace v Palackého ulici. „Musela jsem se přizpůsobit, mám strach vysokých pokut. Nejsem milionář, abych si mohla dovolit placení desetitisícových pokut,“ popisuje paní Věra. Důchodkyně Irena Ficová chodí na oběd do restaurace v Palackého ulici každý den. Certifikát o očkování dnes doma nezapomněla. „Slyšela jsem o tom, tak jsem se na to připravila,“ říká.

Na ulici před restaurací u malého stolku polévku k obědu konzumuje i trojice dělníků. David, Pavel a Karel. Očkovaní nejsou. „Je to blbost, nemám k tomu slov. Nebudeme chodit do restaurací,“ shodují se.

Hosté na venkovních zahrádkách ale musí prokázat svoji bezinfekčnost stejně jako ti, kteří sedí uvnitř v restauraci. „Jídlo zakoupené v provozovně stravovacích služeb není nožné konzumovat ani ve vnitřních ani vnějších prostorech provozovny, to znamená i na zahrádkách provozovny,“ Říká mluvčí krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

V restauracích a stravovacích podnicích hygienici plánují provádět namátkové kontroly. Hostům bez dokladů o bezinfekčnosti můžou udělit pokutu až do výše 10 tisíc korun, majitelům restaurací pak ve správním řízení hrozí sankce až 3 miliony korun.

autor: kra
Spustit audio