Hovězí maso po burgundsku. Delší příprava, ale luxusní pokrm

Doba přípravy je sice dlouhá, ale nutno říci, že tu největší práci za nás udělá trouba a my si v klidu rozmyslíme, jakou přílohu si připravíme. Nezapomeňte si k vynikajícímu jídlu nalít dobré červené víno.

Ingredience
  • cca 1 kg hovězího masa - loupaná plec
  • 5 lžic oleje
  • 2 cibule
  • 2 velké mrkve
  • ½ středně velkého celeru
  • 100 g slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší snítka rozmarýnu, 2 bobkové listy
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 400 ml červeného vína
  • voda
  • sůl, mletý pepř
  • 200 g na másle opečených malých cibulek
  • 100 g malých žampiónů (čerstvých nebo sterilovaných)
  • na zjemnění cca 50 g čerstvého másla

Maso nakrájíme na větší kostky, slaninu na nudličky. V nádobě rozehřejeme olej a zprudka v něm ze všech stran maso opečeme. Opečené vyjmeme, do výpeku dáme nakrájenou slaninu a krátce ji opečeme. Poté přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a společně orestujeme. Po krátkém restování přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, rozmarýn, bobkový list, mírně osolené opečené maso, zalijeme vínem a trochou vody, přikryjeme poklicí nebo alobalem a v předehřáté troubě pečeme cca 3 hodiny při 130°C. Doba pečení je závislá na druhu a vyzrálosti masa a na typu trouby. Každou hodinu maso kontrolujeme, popřípadě podléváme vínem.

Hovězí po burgundsku

Když je maso dokonale měkké, odstraníme koření a omáčku můžeme přecedit nebo zeleninu v ní ponechat, podle hustoty ji lze ještě varem redukovat na požadovanou hustotu.

Na závěr pokrm zjemníme čerstvým máslem, je-li třeba dosolíme a opepříme. Každou porci obložíme na másle opečenými malými cibulkami a taktéž opečenými žampióny.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko