Hrabošům chmel nechutná. I proto můžou být pěstitelé chmele z Hané s letošní úrodou spokojení

27. září 2019

Na Hané skončila sklizeň chmele. Na letošní úrodu si jeho pěstitelé nestěžují. Naopak. Jejich výnosy dosahovaly až 1,5 tuny z hektaru, což je o půl tuny více než v minulém ruce. Výhrady zemědělci nemají ani ke kvalitě úrody.

Předseda zemědělského družstva v Tršicích na OlomouckuTomáš Dosoudil zavírá dveře jednoho ze svých teď už prázdných skladů. Letošní sklizeň hodnotí jako velmi dobrou.

Chmelnice je po sklizni potřeba připravit na příští rok. Vyráží do nich proto traktory s brigádníky. Na plošině jednoho z nich si teď ostří nůž Andrea Štěpanovičová. Vysvětluje mi, že ostrý nůž je při odřezávání vodících drátků naprostá nezbytnost.

„Ještě bude vláčení, orba, hnojení, takže chmelnice budou i na podzim plné traktoristů a brigádníků,“ říká agronomka z nedalekých Kokor Lenka Jemelková. Taky tady jsou s letošní sklizní chmele více než spokojeni. „Jsme podstatně spokojenější než v loňském roce, protože máme o čtyřicet procent vyšší úrodu. Sklidili jsme od dvanácti do čtrnácti metrických centů z hektaru,“ potvrzuje předseda družstva Vladimír Lichnovský.

Chmelaři na Hané patří letos podle ředitelky olomoucké agrární komory Zlaty Lakomé k jedním z vůbec nejspokojenějším zemědělcům. „Na Olomoucku s úrodou nejvíce zatočili hraboši, ale ti do chmelnice nepůjdou, tam nemají co sežrat,“ říká Lakomá.

Chmel v Olomouckém kraji v současnosti pěstují tři podniky. Všechny v příštím roce plánují rozšíření chmelnic.

autor: kra
Spustit audio