Hrací automaty budou zřejmě fungovat na občanský průkaz. Ministerstvo tak chce zabránit zneužívání sociálních dávek

11. duben 2014

Přestane být Česko konečně rájem hazardu? Do léta má zmizet 10 tisíc herních automatů, což je zhruba sedmina z celkového počtu přístrojů. Pracuje na tom ministerstvo financí.

Zpřísní také podmínky pro odebírání licencí k provozování videoloterijních terminálů. Má být mnohem rychlejší než teď a bez správního řízení.

Během roku resort zpracuje nový loterijní zákon, který zlegalizuje internetové sázení. Tento krok vítá Asociace provozovatelů kurzových sázek:

"V současné době existuje paradoxní situace, kdy české firmy mají licenci, podnikají a platí odvody a daně, a zároveň konkurujeme zahraničním firmám, které tady působí ilegálně. Mají internetové stránky v českém jazyce, ale licenci nemají, a tím pádem neplatí žádné odvody, žádné daně," řekl výkonný ředitel asociace Marek Herman.

Podle připravovaného zákona by se výherní přístroje měly nacházet pouze v kasinech a dalších zařízeních, kde bude jasný dohled nad tím, kdo a jak hraje.

Do objektů by tak neměli mít možnost přijít lidé, kteří neplatí výživné nebo žijí jen ze sociálních dávek.

"Chceme zavést tzv. hráčské karty, což fakticky asi bude vkládání občanských průkazů do hracích přístrojů a navázání na registr obyvatel, abychom mohli zabránit, aby hráli pobírači sociálních dávek, popřípadě neplatiči výživného a také lidé, kteří chtějí s vášnivnějším způsobem hraním skoncovat a nemají dostatek vlastní vůle v okamžiku, kdy se k tomu přístroji přiblíží," prozradil v Ranním Plusu náměstek ministerstva odpovědný za oblast hazardu a loterie Ondřej Závodský.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio