Hrad Bítov na jižní Moravě se může pochlubit největší sbírkou vycpaných psů na světě

10. srpen 2018
Česko – země neznámá

Poslední soukromý majitel jihomoravského hradu Bítova, velkoprůmyslník baron Jiří Haas, miloval psy. Měl je rád natolik, že se s čtyřnohými mazlíčky nechtěl rozloučit ani po jejich smrti, a tak je nechal vycpat a vystavit. Vznikla tak unikátní sbírka, které je dnes největší svého druhu na celé planetě.

„Návštěvníkům teď ukazujeme 49 vycpaných psů. V depozitáři máme navíc jednoho vlka, který také patří do této sbírky. A jeden pes byl už v tak špatném stavu, že musel být vyřazen,“ upřesňuje kastelán Bítova Jan Binder. Vystavení psi přitom ale vypadají, jako by se v prostorách zámku ocitli teprve včera, všechny exponáty jsou totiž ve skvělém stavu.

„Není to samozřejmě jednoduché. Každých pár let sem zveme zoopreparátora, který zvířata zkontroluje, zda nejsou například něčím napadení. Před dvěma lety navíc celá sbírka psů prošla kompletní restaurací, proto momentálně vypadají opravdu výborně,“ prozrazuje kastelán. Každý ze psů je navíc vycpán a vystaven v poloze, kterou měl za svého života nejraději.

Návštěvníci hradu Bítova si při prohlídce vycpaných psů obvykle všimnou, že jde o velmi pestrou směsici ras. „Baron Haas choval různá plemena, velká i malá. Dokonce ani nehlídal, aby psi zůstali čistokrevní, takže se tady různě křížili. A tak je tady například i bernardýn křížený s dogou a podobně,“ říká Jan Binder.

https://www.hrad-bitov.cz/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři