Hrad Bouzov byl přestavěn po vzoru tyrolských sídel. Prvním známým majitelem byl Búz z Búzova

13. březen 2022

I když historie hradu Bouzova na Olomoucku sahá na začátek 14. století, jeho současná podoba vznikla až na přelomu 19. a 20. století - hlavně pro estetický efekt a reprezentaci. Přestavěn byl v historizujícím stylu po vzoru starých tyrolských hradních sídel. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v Olomouckém kraji a je známý i z řady televizních a filmových pohádek.

Počátky hradu spadají do období přelomu 13. a 14. století. Búz z Búzova ho vlastnil v letech 1317 až 1339. Poté hrad patřil české a moravské šlechtě. V roce 1696 jej koupil Řád německých rytířů. Velkolepou romantickou podobu získal při přestavbě mezi lety 1896 a 1910.

Dnes v něm najdeme řadu technických vymožeností – telefon, kuchyň s grilem, vodovod, ale i lustry se svícemi. Hrad byl totiž rekonstruován do podoby historizujícího reprezentativního sídla s prvky muzea. Například hradní kaple byla v pseudogotickém stylu přebudována z černé kuchyně a byla vybavena autentickými středověkými uměleckými díly. Stejně tak na chodbě u jednoho z pokojů můžeme spatřit systém nádržek připojených k porcelánovému umyvadlu z poloviny 16. století.

Prohlídková trasa dál pokračuje na takzvané podsebití, tedy nově postavenou ukázku součásti obranného systému. Odtud je krásný výhled na nespočet výtvarných prvků novogotické a pseudorenesanční výzdoby hradu, pro které se staly inspirací středověká sídla v Tyrolsku.

Rytířský sál - největší místnost hradu

Asi padesátiminutová prohlídka pak vede přes nádherně zdobené reprezentativní sály a přes kuchyň vybavenou mimo jiné dobovými telefonními přístroji. A dále pak přes nádvoří do kaple.

Po prohlídce hradu Bouzova je možné vyrazit ještě na další zajímavá místa v okolí – třeba do Javoříčských nebo Mladečských jeskyní, které jsou v březnu otevřeny ve všední dny. A nedaleko stojí také Špraněk – bývalé místo hrádku na ostrohu a skalní brána, které se říká zkamenělý zámek.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio