Hrad Bouzov skrývá nejen svou dávnou podobu pod novodobou přestavbou

16. leden 2022

Hrad Bouzov je pro mnohé z nás prototypem podoby středověkého hradního sídla. Známe jej z osobních návštěv, výletů i z mnoha filmů a pohádek, které se zde natáčely. Ruku na srdce, kolik toho, ale víme o jeho historii?

Nejpozoruhodnější na Bouzovu je, že jeho současná podoba je vlastně novostavbou, vzniklou na přelomu 19. a 20. století na objednávku arcivévody Evžena Habsburského. Ten si přál udělat z hradu své sídlo a zároveň muzeum Řádu německých rytířů, kdy stavba měla být přístupná návštěvníkům. Vznikla tak dnešní romantická podoba hradu, která však smyla původní podobu skutečného středověkého sídla.

Smyla se zcela? Pravděpodobně ne. I v současné podobě se dochovalo něco málo ze středověkých a novověkých stavebních konstrukcí hradu. Jen nejsou na první pohled znatelné.

Pohled do současné věže hradu Bouzova

Když pátráme po dávné podobě hradu, musíme zabrousit i do jeho historie. I zde je více otázek, než by se na důvěrně známém hradu slušelo. Tak třeba už jeho založení. V roce 1317 se v pramenech objevuje Búz z Búzova. Byl však on stavitelem hradu, nebo už významným šlechticem obývajícím mocnou pevnost postavenou už ve 13. století jeho předky? Dodnes to vlastně netušíme a patrně se to už ani nedozvíme.

I následná období nám dávají možnost do dějin této úžasné stavby jen nakouknout. Střípky dokumentů, archeologických nálezů i průzkumů samotného hradu nám jen neochotně prozrazují, jak asi žili dávní majitelé hradu a jejich služebnictvo. Zkoušíme odhalit, jak se podepsali do jeho podoby a co je vedlo k tomu, co na Bouzově podnikali?

Nahlédnout do méně známé historie hradu se pokusíme v dalším díle cyklu Přímo z místa. Podíváme se také, jak vypadal hrad před přestavbou, a prozradíme, co se ze starého Bouzova podařilo objevit v jeho současných zdech. A také, co z toho bude k vidění na vaší příští prohlídce hradního areálu.

autor: kbz
Spustit audio