Hrad Helfštýn láká na třídenní sváteční pouť

3. červenec 2015

Tisíce lidí zamíří o víkendu na středověký Helfštýn. Na hradě je čeká sváteční Helfštýnská pouť s historickým jarmarkem a ukázkami tradičních řemesel.

Některá si mohou i sami vyzkoušet a odvézt si z hradu třeba vlastnoručně vykovanou podkovu, nebo odlitou svíčku.

Je to jedna z akcí, která na hradě nemá příliš dlouhou tradici. Letos ji pořádají teprve po třetí. S návštěvností za hranicí pět tisíc lidí, se zařadila mezi nejmasovější akce v regionu.

Hlavní část programu tedy nepotřebuje změny, míní kastelán Jan Lauro: „Základ celé akce bude tvořit historický jarmark. Bude k vidění včelař, který bude stáčet med a odlévat svíčky. Budou tady keramici, ti, co točí na kruzích i ti, kteří modelují. Určitě tu budou řezbáři, možná i truhláři.“

Stoprocentně nebude chybět mistr černého řemesla – kovář. Najdete ho u kovadliny. „Kovadlina, pracovní stůl každého kováře. Na Helfštýně jich máme hned několik druhů. Jsou tady 25ti kilové, které se používají třeba na šperky až po ty, které mají více než 200 kilo, se kterými se dobře pracuje při monumentálních věcech. Největším, lákadlem bude jezdecké vystoupení skupiny Qintána, což jsou profesionálové, dlouhá léta pracující s koňmi,“ doplňuje Jan Lauro.

Naučně-zábavné oslavy příchodu Cyrila a Metodje na Velkou Moravu připravilo Studio bez kliky Romana Prokeše- netradiční formou představuje právě řemesla. Tentokráte nebude chybět ani historická pražírna kávy.

Hrad také zprovozní historickou střelnici, chybět nebude dřevěný kolotoč nebo loutkové divadlo. Dnes mohou lidé zůstat na hradě netradičně až do večera. Na palácovém nádvoří zazní bohoslužba.

autor: zem
Spustit audio