Hrad Helfštýn otevřel venkovní prostory

27. duben 2021

Jedním z hradů, které od pondělí otevřou návštěvníkům své brány, je i středověký hrad Helšftýn na Přerovsku. Na rozvolnění vládních opatření čekala správa hradu více než půl roku. Přesto měli její zaměstnanci ještě i den před otevřením spoustu práce.

„Bylo tady staré shnilé zábradlí, a to se bude měnit na nové, modřínové” vysvětluje mi na mostě mezi druhým a třetím nádvořím stolař Richard Novotný. Jeho kolegyně Eva Lehnertová už přestěhovala všechny suvenýry z pokladny u vstupu do hradu. Teď se tam prý budou prodávat výhradně vstupenky. „Aby se vlastně netvořily fronty a vyhovovalo to vládním nařízením, protože minimálně prvních pár dní bude prodejna suvenýrů fungovat jako výdejní okénko, aby nikdo nemohl dovnitř,” popisuje Lehnertová.

Přípravy otevření Helfštýna před sezonou 2021

Veškerý kulturní program pro jarní měsíce správa hradu už zrušila. Kastelán Jan Lauro přesto věří, že o návštěvníky nepřijdou. Loni totiž po třech letech prací zrekonstruovali renesanční palác. „Máme obrovské plus i v tom, že patříme vůbec k největším hradním areálům na území České republiky, a ten prostor k dostatečnému rozptýlení, nejenom v tom paláci samotném, ale i na všech ostatních nádvořích, je tak velký, že se zásadního přetlaku nebojíme,” říká kastelán. Dodává, že ve zrekonstruovaném torzu navíc nejsou okna ani dveře, a návštěvníci se v něm pohybují v několika úrovních nad sebou. „Ani tam se tvoření front nebojíme,” uzavírá Lauro.

Kvůli uzavření vnitřních expozic správa hradu na letošní sezónu o třetinu snížila vstupné. O tom, zda se letos v srpnu bude konat Hefaiston, mezinárodní setkání uměleckých kovářů z celého světa, se má definitivně rozhodnout v květnu.

autor: kra
Spustit audio