Hrad Sovinec stojí za návštěvu i v zimě. Je tam kouzelné ticho a klid

19. únor 2021

Hrad Sovinec leží uprostřed Přírodního parku Sovinecko, který se táhne od Šternberka k Rýmařovu. Když za Pasekou, poslední vesnicí v Olomouckém kraji, vyjedete na kopec, objeví se pod vámi v údolí - už v kraji Moravskoslezském - panorama kamenného hradu. Přes léto hrad bývá obležený návštěvníky, ale podívat se na něj stojí za to i v zimě.

K Sovinci se můžete dostat i od severu od Rýmařova, z této strany se vám ale hrad neodhalí v celé své kráse. Vidět je jen jeho věž, případně mezi stromy část jeho siluety. Hrad můžete spatřit také v průhledu údolím od silnice mezi osadami Křivá a Ruda, jejíž název odkazuje, stejně jako je tomu u nedalekého Horního Města, k těžební minulosti. Tato vesnička je známá především díky výjimečné barokní křížové cestě tvořené pískovcovými zastaveními a kalvárií na vrchu nad Hanou poblíž Uničova.

Hrad Sovinec stojí za návštěvu i v zimě

Hrad Sovinec byl postaven v první polovině 14. století na skalním ostrohu v údolí poblíž náhorních plání s pastvinami. Obklopuje ho vesnička, ve které žije asi jen dvacet stálých obyvatel. Ostatní ji užívají k rekreaci. Nejznámějším obyvatelem Sovince je dnes světově proslulý fotograf Jindřich Štreit, který žije v budově bývalé školy přímo v sousedství hradu. Za minulého režimu byl díky němu Sovinec známý jako centrum alternativní kultury, kde se pořádaly neoficiální výstavy a divadelní představení. Obraz lidí v odlehlé oblasti tehdejší doby je zachycen na mnoha jeho originálních dokumentárních snímcích.

Z opuštěného kraje Nízkého Jeseníku za humny rovinatých hanáckých nížin dnes dýchá klid. Můžeme tu najít staré zchátralé, neudržované i rozpadlé sakrální památky, zaniklé a zanikající hřbitovy. Náhorní pláně střídají zalesněné kopce a skalnatá údolí. K turisticky atraktivním místům patří Národní přírodní rezervace Rešovské vodopády, místo vyhledávané jako výletní cíl už od dob Rakousko-Uherska a také Pradědova galerie v Jiříkově, jehož je v současnosti Sovinec osadou, s vyřezávanými dřevěnými sochami.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio