Hrad Vildštejn je jedním z nejstarších českých hradů. Jeho zdmi se prý prochází nejen Bílá paní

14. květen 2022

Hrad Vildštejn se nachází v Karlovarském kraji, devět kilometrů od Františkových Lázní v malém městě Skalné u Chebu. Původně vodní hrad byl založen ve 12. století a za více než 800 let se v jeho zdech vystřídalo mnoho šlechtických rodů. V roce 1999 přešel zchátralý hrad do vlastnictví rodiny Pumrů, která se ho rozhodla zachránit – opravit a zpřístupnit jeho prostory veřejnosti.

Hrad Vildštejn sloužil během své existence různým účelům. Vařilo se tu dokonce pivo a působil tu i okresní soud. Podobně jako celou řadu dalších památek ho ale v novodobé historii neminul úpadek a chátrání, které zastavila skupina nadšenců v čele se Zdeňkem Buchtelem v 80. letech minulého století.

Těsně před začátkem nového milénia přešel hrad do vlastnictví rodiny Pumrů, která pokračovala v jeho záchraně a zvelebování. Díky tomu mohl být hrad zpřístupněn pro veřejnost a dnes nabízí mnoho zajímavých expozic i různé turistické služby. Najdete tu třeba středověkou hodovnu nebo vinici.

Návštěvnický okruh vás provede několika podlažími. Nejstarší částí hradu je románská kaple, v níž jsou vystaveny kosterní pozůstatky. Ty byly zazděny do jednoho z komínů a náhodou objeveny v roce 1987 při záchranných pracích. Prohlídka pokračuje královským sálem do muzea hasičské techniky, v němž jsou vystaveny historické hasičské stroje a další zajímavé exponáty jako například hasičské sáně z 18. století nebo žebřík použitý při hašení požáru Národního divadla v roce 1881.

V muzeu hasičské techniky na hradě Vildštejn najdete žebřík, který byl v roce 1881 nasazený k hašení požáru Národního divadla v Praze

V areálu najdete také muzeum vězeňství a soudnictví, které volně navazuje na téměř stoleté působení okresního soudu na Vildštejně.

Na své si tu ale přijdou i milovníci nadpřirozena. Kromě bílé paní, která se údajně prochází po hradních chodbách, tu prý můžete přijít do styku i s dalšími těžko vysvětlitelnými jevy. Majitelé i průvodci občas vídají stínové postavy nebo slyší kroky v prázdných místnostech.

Hrad Vildštejn můžete navštívit celoročně. Komentované prohlídky probíhají denně od 10 do 18 hodin.

Spustit audio