Hradba 2016. Na Libavé končí dosud největší cvičení aktivních záloh

21. duben 2016

Na Libavé po dvou měsících končí největší cvičení aktivních záloh v novodobé historii Česka. Zúčastnilo se ho přes tisíc vojáků. Nacvičovali tady situace, které by je mohly čekat v realitě. Třeba ostrahu hranic nebo důležitých objektů.

„Úkolem kontrolně-propouštěcího místa je provést kontrolu a selekci vozidel a osob přijíždějících do našeho prostoru odpovědnosti,“ vysvětluje pplk. Vladimír Losenický jednu z typických situací, které záložáci na Libavé nacvičují: „Jedná se o místní obyvatelstvo, ale budou mít u sebe zbraň.“

Vojákům přilétá na pomoc vrtulník.

Přepadení se v roli obránce účastnil taky desátník Jindřich Šnýdl . Obchodní zástupce z Liberce je v aktivní záloze už čtvrtým rokem.

„Náročné to samozřejmě je, všichni se asi těšíme, až se pořádně vykoupeme a prospíme, ale děláme to rádi,“ říká.

„Vojáci aktivních záloh zvládli svůj úkol. Dají se tam samozřejmě najít nějaké chybičky, ale to se doladí,“ hodnotí zástupce náčelníka Generálního štábu Jiří Baloun.

Na Libavé končí dosud největší cvičení aktivních záloh

Ministr obrany Martin Stropnický, volený za ANO, tvrdí, že záložáků je v české armádě málo. Jejich počet chce navýšit ze současných 1 300 až na 5 000. Stihnout to chce do roku 2025.

„Jsou velice významní. Víte, že nemáme početnou armádu a aktivní záloha je ten jeden z prostředků, jak ty počty navýšit,“ je přesvědčený Stropnický.

Další cvičení aktivních záloh armáda připravuje letos na podzim A to v Náměšti nad Oslavou.

Na Libavé končí dosud největší cvičení aktivních záloh
autor: kra
Spustit audio