Hrádek u Rokycan instaluje nový varovný rozhlas

9. červenec 2018 11:00

Hrádek na Rokycansku dá dva miliony korun do modernizace varovného protipovodňového systému. Ve třítisícovém městě se při velkých deštích zvedá voda nejrychleji z celého Plzeňského kraje. Nový bezdrátový rozhlas bude hotový do podzimu.

Hrádek už má bezdrátový rozhlas 20 let, ale je ve špatném stavu a často nefungoval, údržba byla nákladná. „Přes milion bude dotace a 800 tisíc korun dáme ze svého," uvedl starosta Jaroslav Perlík. Hlavní částí je bezdrátový digitální rozhlas s ústřednou, která obslouží nové bateriové ampliony. Hlásiče včas informují o krizových situacích.

Do infokanálu starosty je přihlášeno 140 lidí, hlavně těch, kteří bydlí u řeky nebo tam mají zahrádky. „Jakmile se zvedne voda, tak se podívám do počítače na limnigrafickou stanici (k pozorování stavu toku s dálkovým přenosem dat) a vyšlu SMS zprávu do mobilů," řekl starosta Perlík.

Město vybudovalo před lety protipovodňový val kolem koupaliště a pořídilo protipovodňovou stěnu. Klabava se zvedá každý rok. Naposledy vystoupala na druhý povodňový stupeň koncem letošního května. Velké problémy se záplavami mělo město v květnu 2014, v červnu 2013 a v lednu 2011.

Obce postižené velkou vodou budují protipovodňová opatření

V roce 2015 vznikla studie protipovodňových opatření na řece. Devět nejpostiženějších obcí zpřesnilo své potřeby budoucích úprav proti velké vodě a mohou teď pracovat na konkrétních projektech. Voda se vždy valí hlavně z Brd. Povodí Vltavy už tam v roce 2007 navrhlo 16 zádržných nádrží a dále přehrady Velká a Malá Amerika.

Před čtyřmi lety vybudovalo protipovodňový varovný systém město Švihov na Klatovsku, nejvíce postižená obec v kraji při povodních v roce 2002. Projekt pro Švihov, dvě jeho části a obec Červené Poříčí přišel na více než tři miliony korun, 85 procent dal Státní fond životního prostředí.

Jde o měřiče hladin, srážkoměry a bezdrátové hlásiče. Na internetu je online vidět úroveň hladiny v Úhlavě. Systém je napojený na pult krajských hasičů, kteří mohou dávat varovné signály.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio