Hřbitovy čeká největší nápor v roce. Některá města prodlužují jejich otevírací dobu a posilují policejní hlídky

1. listopad 2019

Některá města prodlužují kvůli Dušičkám jejich otevírací dobu, policie posiluje své hlídky. Na pilno mají také pracovníci květinářství a zahradnictví. Ve velkém jsou na odbyt věnce i smuteční vazby. Mnozí lidé do nich neváhají investovat stovky korun.

„Jsem jsem teď koupila takovou lampičku, košíčky a věnečky. Utratila jsem tak šest až sedm set. Já mám dvoje rodiče, dva hroby a stařenkám dáváme věnečky,“ ukazuje mi tašky se smuteční výzdobou paní Hana. Právě o věnce a košíky je mezi zákazníky asi největší zájem. Potvrzuje například šumperská květinářka Barbora Márová. Se svými kolegyněmi jich v dušičkovém období vyrobí stovky.

„Připravuje se to měsíc a půl dopředu. Prodává se to 14 dní hodně,“ popisuje Márová.

Blížící se den památky zesnulých znamená i vyšší počty návštěvníků na hřbitovech. Přilehlá parkoviště se tak stávají velkým lákadlem pro zloděje. V mnoha městech proto posilují policejní hlídky. Výjimkou není ani Olomouc

„Lidé jsou v této době možná méně obezřetní, proto bychom rádi upozornili, že mají vozidlo uzamčeno a nenechali viditelně odložené cennější věci. Když už jsou lidé u hrobů, tak samozřejmě myslí na své blízké, ale je potřeba také myslet na svou osobní bezpečnost a nenechávat nikde bez dozoru ležet osobní věci,“ připomíná mluvčí olomoucké městské policie Petr Čunderle. Lidé by se podle něj měli připravit i na komplikace v dopravě. „Bývá hodně tzv. svátečních jezdců, kteří nejsou zvyklí na aktuální provoz, tak apelujeme a ostatní řidiče, aby k nim byli shovívavější.

„Počítat je třeba i s plnými parkovišti. Lidé by tak měli zvážit, zda raději nevyužít městskou hromadnou dopravu. Vyplatí se jim to například ve Šternberku. V sobotu i v neděli tam cestující budou mít jízdné zadarmo.

Spustit audio