Hrdina s tragickým osudem. O generálu Píkovi i Svazu letců svobodného Československa

11. červen 2024

Profesor historie František Hanzlík, který řadu let působí na Univerzitě obrany v Brně, se dlouhodobě zabývá případem generála Heliodora Píky. U příležitosti 75. výročí jeho justiční vraždy připravil vernisáž výstavy nazvané Tragický osud vlastence. Současně se svým kolegou Milanem Vyhlídalem nedávno vydal publikaci Svaz letců svobodného Československa. Oběma tématům je věnován i rozhovor, který Hanzlík poskytl pro magazín Zelný rynk.

Profesor František Hanzlík (nar. 1954), historik Univerzity obrany v Brně, se osobně znal s Milanem Píkou (1922–2019), jehož otec, generál Heliodor Píka (1897–1949), se stal jednou z prvních obětí komunistického režimu. Ten byl v poválečném Československu nastolen v únoru roku 1948. Dosažení plné rehabilitace svého otce se pro Milana Píku stalo celoživotním posláním.

Generál Milan Píka při oslavě 95. narozenin v roce 2017

Hrdina s tragickým osudem

„Podrobněji jsem se začal případem generála Píky zabývat až po setkání s jeho synem Milanem v roce 1999, kdy v Plzni probíhala pietní akce k výročí popravy generála Píky,“ uvádí František Hanzlík. V rozhovoru připomíná, čím byl Heliodor Píka komunistickému režimu tak nepohodlný, proč neodešel včas do exilu i za co byl nakonec v rámci vykonstruovaného procesu odsouzen. Objasňuje také roli generála Ludvíka Svobody, který ještě coby ministr národní obrany doporučoval po vynesení rozsudku smrti Píkovo omilostnění. O téměř dvacet let později, už jako československý prezident, se pak zasloužil o jeho rehabilitaci.

U příležitosti 75. výročí justiční vraždy Heliodora Píky připravil František Hanzlík pod záštitou Univerzity obrany v Brně a ve spolupráci se Slezským zemským muzeem v Opavě vernisáž výstavy dobových fotografií a dokumentů generála Píky nazvanou Tragický osud vlastence. Výstava začíná 20. června a potrvá do 31. srpna 2024.

Českoslovenští letci a třetí odboj

V letech 1948 až 1953 potkal mnoho československých letců a členů Svazu letců republiky Československé tragický osud. Kromě toho, že byli donuceni odejít z armády, stali se také oběťmi vykonstruovaných soudních procesů. V jejich rámci byli odsouzeni buď k trestu smrti, nebo mnohaletému odnětí svobody v táborech nucených prací. Jejich záslužné činy z válečných let 1939-1945 nebyly komunistickým režimem brány v potaz.

Čtěte také

Některým z nich se však za různých okolností podařilo odejít do exilu. Z jejich iniciativy vznikl v Londýně v únoru 1951 Svaz letců svobodného Československa, a to v návaznosti na existenci Svazu letců republiky Československé. „Svaz letců svobodného Československa byl od začátku součástí obce legionářské,“ uvádí Hanzlík a dodává, že „letci a piloti tvořili svébytnou stavovskou skupinu“.

Působení Svazu letců svobodného Československa během let 1948-1989 se věnuje stejnojmenná publikace, kterou František Hanzlík připravil společně se svým kolegou Milanem Vyhlídalem. Publikace obsahuje řadu zajímavých dobových dokumentů a fotografií a bude také představena účastníkům vernisáže výstavy Tragický osud vlastence.

autor: Milan Mundier
Spustit audio

Související