Hromada smetí na náměstí. Vedení Velké Bystřice dělá rozbor, jak obyvatelé třídí odpad

18. květen 2021

Několik stovek kilogramů odpadu zaplnilo v pondělí část náměstí ve Velké Bystřici na Olomoucku. Obsah popelnic obyvatel města tam navezli na pokyn radních pracovníci svozové firmy. Zástupci samosprávy chtěli zjistit, jak pečliví jsou lidé při třídění odpadů.

Ve Velké Bystřici vysypala svozová firma stovky kilogramů odpadu

Romana Kopecká z firmy Green Solution stojí u hromady odpadků v centru Velké Bystřice. „Měl by to být komunální odpad, ten z černých popelnic. Vidím tady plasty, které by tam neměly být,“ popisuje Kopecká.

Rozbor zhruba čtyř set kilogramů odpadu navezeného na náměstí sleduje nezávislý starosta Velké Bystřice Marek Pazdera. „Je to vzorek z dnešního svozu komunálního odpadu od nás z Velké Bystřice. Udělali jsme to proto, že jsme chtěli vědět, jak se u nás třídí. V rámci celokrajského srovnání jsme byli druhá nejlepší obec v kategorii 2000 až 5000 obyvatel v Olomouckém kraji, takže se nemáme za co stydět, ale stále je co zlepšovat,“ uvedl starosta.

Celý rozbor odpadků z bytových i rodinných domů natáčí kameramani. Ze všeho totiž vznikne krátké edukační video, které se bude podle Pazdery promítat třeba před filmy promítanými v bystřickém letním kině. „Tlak na separaci je velký. Zdražují se poplatky za skládku. Pokud to nebudeme dělat, tak nás to bude ve Velké Bystřici stát víc peněz,“ pokračuje starosta.

Ve Velké Bystřici vysypala svozová firma stovky kilogramů odpadu

Třídění odpadu ve Velké Bystřici sleduje i regionální zástupce firmy Eko-kom Marek Hruška. „V rámci třídění je na tom Česká republika obecně velmi dobře. Dosahuje výsledku ve třídění plastů, papíru, skla, kovů a nápojových kartonů 66,8 kg na osobu za rok,“ uvedl Hruška.

Přímo Olomoucký kraj patří v třízení odpadu mezi nejlepší regiony v Česku. „Olomoucký kraj je na tom nadprůměrně dobře, je na druhém místě v rámci celé republiky. Má v průměru 78,6 kilogramů na osobu za rok,“ dodává Hruška, podle kterého Olomoucký kraj překonává pouze Vysočina.

autor: bas
Spustit audio