Hubit komáry z vrtulníku pomocí ledových krup napuštěných insekticidem chtějí obce v Litovelském Pomoraví

19. červen 2017

Litovelské Pomoraví láká turisty i obyvatele v okolí k romantickým vycházkám. Lužní lesy jsou ale i domovem obtížného hmyzu. Každoročně se v tamních tůních líhnou miliony komárů. Vesnice v okolí s nimi bojují. Nejnovější plán počítá s ledovými kroupami, insekticidem a vrtulníkem.

Ve Střeni na Olomoucku uprostřed lesů Litovelského Pomoraví má většina domů na oknech sítě. Místní už dobře vědí, kdy jsou komáři nejaktivnější. Zjara a později po každém silnějším dešti vyrážejí obecní pracovníci na kontrolu tůní. Případné larvy hubí postřikem.

„Proti vylíhnutí komárů se dá bojovat přípravkem, který se aplikuje do tůní, kde se líhnou larvy,“ říká starosta Střeně Jiří Nevima.

Jenže to obcím nestačí. Proto se obce inspirovaly v německém Porýní, kde komáry hubí pomocí ledových krup napuštěných insekticidem, které shazují z vrtulníku. K tomu ale vesnice na Hané potřebují mít přehled o tom, kde přesně se komáří líhniště vyskytují. Speciální aplikaci jim na to zpracovávají geoinformatici z Univerzity Palackého v Olomouci.

„Tady na počítači vidíme letecké snímky, na které jsou nahrána jednotlivá líhniště. Jdou tu vidět zamokřené oblasti,“ ukazuje geoinformatik Jakub Miřijovský.

Tůní a mokřadů je na mapě červenou barvou vyznačeno okolo šesti stovek. A zdaleka nejsou všechny. Proto je potřeba s aplikací vyrazit do terénu.

Program s příznačným názvem Mosquitos nabízí takzvaným sběračům dat možnost o každé tůni zapsat okolo dvacítky podrobností. Například název, lokalitu, velikost nebo hloubku vodní plochy.

„Zaznamenáváme, jestli se jedná o tok, trvalou vodní plochu, případně periodickou vodní plochu. V blízkosti toku se například larvy vyskytovat nebudou,“ vysvětluje Jakub Miřijovský.

Odhaduje, že aplikace pro počítače, mobily i tablety bude hotová do konce léta.

autor: mot
Spustit audio