Hudba na konci prázdnin

Co mají společného Debussyho Moře, Dvořákův Americký kvartet, Wagnerův Lohengrin, Mahlerova Čtvrtá a Flétnová sonáta Bohuslava Martinů? Nenápadný, ale důležitý moment – vznikaly mimo všední dny, v létě. Víkendové dopoledne na D-dur 28. a 29.9. 8:00-12:00

Stanice D-dur poslední prázdninovou sobotu a neděli připomíná ve speciálním dopoledním vysílání hudbu komponovanou během letních měsíců. Tedy mimo velká města, kde většinou skladatelé tráví a trávili pracovní sezonu. Ať už jde o tvůrce na volné noze, odjíždějící z měst na letní byt, nebo o zaměstnance čerpající dovolenou.

Mnozí v současnosti i v minulosti komponují a komponovali koncertní skladby jen ve volném čase. Po nocích, o víkendech... a v létě. Po práci, kterou většina z nich má a měla. Buď někde vyučují, jsou hudebními režiséry, redaktory a podobně, nebo zastávají či zastávali nějakou manažerskou pozici. Nebo byli či jsou výkonným umělci. Dirigenty.

Tak, jak jím byl ředitel Dvorní opery ve Vídni Gustav Mahler. Svou vlastní hudbu mohl vynalézat opravdu jen v létě, přes rok neměl čas. Však mu také říkávali „prázdninový skladatel“ – což zní podobně jako „sváteční řidič“. Ano, většinu svých symfonií napsal Mahler o divadelních prázdninách, v altánech a domečcích, ale svátečním skladatelem rozhodně nebyl!    

Gustav Mahler - domek u Attersee

Na ČRo D-dur zazní například nesmrtelná Smyčcová serenáda osmnáctiletého Josefa Suka, psaná o prádzninách 1892 doma v Křečovicích. Nádherný Kvartet F dur Antonína Dvořáka, psaný o pouhý rok později mezi krajany ve Spilville v Americe. Elgarův Violoncellový koncert, Čajkovského Pátá a Brahmsova Druhá... Přes dvacet různých děl. Z novější hudby. U Monteverdiho nebo Bacha nemáme tolik dokladů a záznamů, kdy přesně svá díla psali, jako u autorů devatenáctého a dvacátého století. Ostatně, u barokních mistrů se v jejich hudbě takové vnější okolnosti ani příliš nezrcadlily. U romantiků ano.  

ČRo D-dur, 28. a 29. 9. 2021, vždy 8:00-12:00, repríza 0:00-4:00    

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu