Hudba na začátku prázdnin

7. červenec 2018

Opery Libuše a Mefistofeles, interpreti Radek Baborák a Ivo Kahánek, skladatelé Gounod, Haydn, Boito a Smetana, hudba v Klášterních zahradách… Na všechno to se těšil a těší na Smetanově Litomyšli Petr Veber.

Národní festival ve skladatelově rodišti vrcholí posledními programy, uzavře ho sobotní koncert na zámeckém nádvoří. Ještě předtím se tento letní prostor pozdě večer pod noční oblohou otvírá pro dvě operní představení. Pražské Národní divadlo chystá na polovinu září v režii Jana Buriana, svého ředitele, premiéru nové inscenace Libuše. Do Litomyšle ji na šedesátý ročník hudební a operní přehlídky přivezlo k jedinému slavnostnímu uvedení, jakési předpremiéře, v hudebním nastudování Jaroslava Kyzlinka a s Danou Burešovou a Svatoplukem Semem v hlavních rolích. Pro druhý večer vybralo monumentální operu Mefistofeles, variaci na faustovské téma od Verdiho libretisty a skladatele Arriga Boita.

Na poslední večer připravil umělecký ředitel festivalu Smetanova Litomyšl Vojtěch Stříteský „výběr hudebních trvalek i objevů, programových jistot i sázek na riziko“ určený podle jeho slov „pro všechny nepředpojaté milovníky dobré muziky“ a do poslední chvíle co do podrobností programu tajený. Jinými slovy koncert, který se nevejde do žádné škatulky, a navíc jako překvapení.

Hudební múzy nedrží školní prázdniny, nemlčí. V Praze se dá těšit například na Letní slavnosti staré hudby, které začínají 10. července barokním operním koncertem. Nese název Královny Středomoří a jeho protagonistkou je pěvkyně Véronique Gens. Festival Znojmo nabídne už 12. července jako úvodní program scénické provedení nejstaršího oratoria, díla, které má v názvu hádku mezi Tělem a Duší o to, kdo je odpovědný za hříchy, kterých se člověk v životě dopustil. A v Českém Krumlově otvírá letní festivalový program 20. července hvězdný operní recitál, jehož protagonisty jsou dva světoznámí pěvci – polský tenorista Piotr Beczała a kanadská sopranistka Sondra Radvanovsky. Doprovází PKF–Prague Philharmonia s Leošem Svárovským.

autor: Petr Veber
Spustit audio