Hudebník Ota Balage: V dnešní době jsou noty na druhé koleji

16. únor 2021

Ota Balage, vlastním jménem Ota Baláž, je všestranný hudebník, skladatel a dirigent. K jeho úspěchům patří i první české zpracování muzikálu Jesus Christ Superstar, kde byli hlavními protagonisty naši nejznámější zpěváci.

Ota Balage pochází z hudebně založené rodiny, kde se talent k muzice dědí v mužské linii již několik generací, a je na to hrdý. „Táta byl z hudebnického rodu, stejně jako můj dědeček a pradědeček. Jsem pyšný, že jsem ten talent zdědil po něm. Moje maminka také zpívala, tedy hrozně ráda, ale strašně,“ říká s úsměvem Balage, který chtěl být jako školák popelářem.

„Tohle povolání jsem chtěl dělat tak do páté třídy, ale táta viděl můj hudební talent a nedovolil, abych dělal něco jiného. Už od druhé třídy jsem se v hudební škole učil hrát na klavír, ale moc jsem necvičil, raději jsem sportoval. Změnilo se to až v šesté třídě, kdy jsem se spolužákem založil první kapelu, a od té doby to jede.“

Rocker učitelem

Později se Ota Balage naučil hrát také na klarinet, saxofon a klávesy a na AMU vystudoval dirigování. Stojí za řadou úspěšných hudebních projektů a aktivně působil v mnoha hudebních skupinách. Nejznámější z nich je uskupení BSP, z jejichž autorské dílny pochází i jeden z našich největších polistopadových hitů – píseň "Země vzdálená", kterou zpívá Kamil Střihavka.

Své umění a zkušenosti předává Ota Balage také jako pedagog. Jako vedoucí rockového oddělení na konzervatoři vyučuje interpretaci. „Zpěvák musí mít samozřejmě talent. Existují lidé s opravdu mimořádným nadáním, kteří ze začátku nepotřebují znát noty a jak skládat. Postupem času se ale ani oni nevyhnou tomu, aby se proškolili. Hudba má některé aspekty, které prostě nelze obejít,“ vysvětluje Balage.

Na škole se, podle Balage, musí zpěváci hlavně naučit, jak ovládat svůj hlas, aby vydrželi odzpívat celý koncert a aby si ho po dvou písních nezlikvidovali. Naopak znalost not prý nezbytná není. „V dnešní době jsou noty na druhé koleji. Dříve si lidé bez nich ani neškrtli, všechno, co vymysleli a složili, si museli jejich prostřednictvím zapsat. Dnes to skladatel nahraje do hudebního programu, ten mu to přepíše do not a vytiskne jako záznam.“

Jesus Christ Superstar

Jedním z nejúspěšnějších projektů Oty Balage je první české zpracování muzikálu Jesus Christ Superstar. Ke spolupráci ho pozval režisér muzikálu Petr Novotný. „Já jsem se tenkrát ochomejtal v divadle, kde Petr režíroval. Všimnul si, jak diriguji sbor, a Jesuse mi nabídnul. No a já jsem mu tam nacpal ty nejznámější zpěváky, kteří ale nebyli herci. Napřed to odmítal, ale nakonec ustoupil a bylo z toho legendární zpracování,“ vzpomíná s úsměvem Ota Balage.

Kromě výběru hlavních účinkujících v Jesus Christ Superstar byl Ota Balage také dirigentem představení. „Dirigent musí celé představení vymyslet a nazkoušet. Při samotném představení už dělá hlavně atmosféru, na kterou hudebníci reagují,“ vysvětluje, v čem je práce dirigenta důležitá.

Při vystoupení používají někteří dirigenti známé hůlky, jiní se spoléhají jenom na své ruce. V audio záznamu pořadu také uslyšíte, proč Ota Balage dává přednost právě hůlce a co nového připravuje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.