Husa na provázku se rozloučila s Václavem Havlem jeho hrou Prase

22. prosinec 2011

Brněnské divadlo Husa na provázku se včera loučilo s Václavem Havlem. Na jeho počest uvedlo jednoaktovku Prase. Stejnou hru, kterou v divadle dávali také při příležitosti jeho pětasedmdesátých narozenin.

Tehdy na přítomné Václav Havel promluvil prostřednictvím telemostu. Ve čtvrtek zněl jeho hlas ze záznamu. V přeplněném sále mnozí lidé jen těžko bojovali se slzami. Těžká situace to byla také pro herce, od kterých se čekalo perfektní provedení bláznivé frašky, a kterým při tom bylo těžko na duši.

Představitel Václava Havla, který hlavní postavou zdramatizovaného fiktivního rozhovoru Milan Holenda po představení řekl, že to bylo z jeho nejtěžších. „Zažil jsme dvě nejtěžší představení. Poprvé, když jsem hrál před Václavem Havlem, a podruhé když zemřel. Cítili jsme se, jakoby nám zemřel někdo v rodině,“ popsal své pocity Milan Holenda.

Aplausem po skončení představení ale večer neskončil. Někteří členové souboru se s Václavem Havlem ještě rozloučili osobně tím, že mu zazpívali. Herci z Divadla Husa na provázku se s ním pojedou také rozloučit v pátek na pohřeb do Prahy. Vyrazí tam společně autobusem a během cesty chtějí zhlédnout film Odcházení.

Spustit audio