Hvězdárna ve věži kostela v Hrabové je po opravě otevřená. V plánu jsou i další pozorovací místa

18. červen 2018

Kostel s vlastní hvězdárnou v Hrabové na Šumpersku poprvé plní obě své funkce. Kostelní věž s hvězdářskou observatoří sice stojí už od 30. letech, k pozorování hvězd ale nikdy ve větším měřítku nesloužila. Lidé se nahoru po úzkém a prudkém schodišti jen obtížně dostávali a kopulí nešlo otáčet. Teď ale věž prošla nákladnou rekonstrukcí.

Farář Jan Hudec mi ukazuje, jak vypadá věž kostela po opravě. Jdeme spolu nahoru po nových točitých dřevěných schodech, přitom ještě v květnu jsme sem lezli po provizorním žebříku. Dostali jsme se do prostoru nad zvonicí. Nad námi je původní stropní výmalba, modrý základ a na něm motivy hvězd.

„My tady tomu prostoru říkáme klubovna, protože tady se scházeli předchozí generace za pana vikáře Šedého, to znamená před 60, 70 lety, k takovým teoretickým sedánkám a možná si tu četli z vědecko-fantastické literatury,“ komentuje Hudec.

Žebřík, který vede do nejvyšší části věže, je o poznání užší než ten spodní. „Je asi o 15 centimetrů užší,“ upřesňuje farář. Dostali jsme se po něm do vrcholku kostelní věže, nad námi je kupole s jediným oknem. Opravený je i její otáčecí mechanismus. „Aby se návštěvníci mohli dívat do všech směrů,“ dodává Jan Hudec.

Pozorovacích míst by podle faráře mohlo být víc, ne jen to v kupoli: „Zdaleka nejlepší, pozorovacím místem bude velká terasa, na kterou se vchází ze zvonice. Tam by se umístil nějaký výkonný dalekohled, ten chceme zakoupit příští rok.“

O netradiční hvězdárně ve věži kostela většina místních ví. Pan Luboš sem chodíval rád. S přibývajícím věkem si už ale nahoru po úzkých příkrých schodech netroufal: „Prováděly se tady nedělní školy, od půl deváté do půl desáté. Rodiče šli potom domů a my děti jsme tu zůstaly.“ Teď si prý ale vyhlídku rád zopakuje.

autor: sol
Spustit audio