I čerpadla mohou zatuhnout. Pomůže je protočit nebo s citem ťuknout

14. srpen 2021

I když je letošní léto přece jen vlhčí než ta předcházející, i letos budeme patrně muset sem tam polévat zahradu. Také venkovní rozvod vody se rozhodně hodí pro pobyt na zahradě nebo zchlazení se v horkém dni. Jak dát celý systém bezpečně do provozu?

Zdálo by se, že je to jednoduché. V době rychlospojek a prefabrikovaných systémů jen nainstalujeme čerpadlo či domácí vodárnu, vše pospojujeme, zapneme do zásuvky a zapneme. Jenže, co když vše uděláme správně a čerpadlo jen bručí a netočí se?

Na vině může být právě dlouhá odstávka, kdy vrtulka čerpadla přischne ke stěnám. Tam, kde je čerpadlo propojeno s motorem hřídelí, která je přístupná stačí lehce protočit ve směru otáčení. Někde je možné protočit i přes motor, kde je na straně chladící vrtulky drážka na šroubovák. Pokud tam není, můžeme i lehkým úderem kladívkem vrtulku uvolnit. Nesmíme použít velkou sílu, abychom čerpadlo nezničili.

Moderní malé domácí vodárny mohou sloužit i jako zdroje vody pro venkovní rozvod po zahradě, kdy berou vodu z dešťových nádrží

 Tlak je potřeba dofouknout

Pokud používáme pro venkovní rozvod domácí vodárnu, je dobré zkontrolovat také protitlakový vzduchový měch v tlakové nádobě. Pokud je nízký, dofoukáme pumpou. Tlak v systému domácí vodárny se pohybuje standardně v rozmezí 2–3,5 baru (0,2–0,35 MPa). Tlaková nádoba je ve většině případů kovová s vnitřním vakem či membránou, a mezi nimi byste měli udržovat tlak o přibližně 0,2 baru méně než je spodní hranice tlaku vody. Vždy dofukujeme před zavodněním systému.

V případě, že máme v systému pákové baterie, neměli bychom systém provozovat bez filtrů, které za vodárnami odstraňují z vody mechanické nečistoty. Pokud jsou filtry instalovány, je dobré je před zavodněním systému vyčistit a zkontrolovat. Dostane-li se nečistota už do systému, budeme muset pravděpodobně vyčistit samotné kartuše pákových baterií, aby nedošlo k jejich trvalému poškození.

Spustit audio