I lékař může řídit autobus. Kvůli nedostatku řidičů jezdí městskými autobusy v Liberci kancelářští i brigádníci

31. červenec 2019

Liberecký dopravní podnik se potýká s velkým nedostatkem řidičů. Momentálně mu za volanty schází zhruba 30 lidí. Městské autobusy proto řídí každý, kdo má ruce, nohy, a samozřejmě také příslušné řidičské oprávnění.

Mnoho řidičů městské hromadné dopravy v Liberci odchází, ať už za lepším, anebo do důchodu. Nábor nováčků ovšem nestíhá stávající výpadek vykrýt a přes léto je situace kvůli dovoleným ještě kritičtější. Za volanty městských autobusů tak mohou v těchto dnech cestující potkat jak zaměstnance z kanceláří, tak i brigádníky, a to nejen z Liberce, ale třeba z Prahy, Ústí nad Labem, Brna nebo Drážďan.

Změna prostředí a práce s lidmi řidičům prospívá

Svou kravatu, košili a sako vyměnil za šoférský mundúr na část pracovního dne také místopředseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Martin Pabiška. „Musel jsem se kolegů ptát, jestli se něco nezměnilo, kudy se jezdí a kde jsou hlavně zastávky,“ vysvětluje předseda představenstva s úsměvem.

Ve volných chvílích využívá možnosti řídit autobus i profesionální hasič Martin Holc nebo Markus Möllner, který je původem z Německa a u dopravního podniku pracuje při rodičovské dovolené. „Je to taková očista, protože si tady člověk jezdí, krouží, a v podstatě nemá kam zabloudit. Všude ho to navádí,“ popisuje své dojmy Pavel Holc.

O letních prázdninách tak cestující v liberecké hromadné dopravě mohou za volantem potkat lidi nejrůznějších profesí. Najdou se mezi nimi lékaři, poštovní doručovatelé, městští úředníci, ale také vojáci či záchranáři.

autoři: Eva Malá ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka