I plicní problémy mohou podráždit dutinu břišní. Odkud kam až sahá břicho?

21. červen 2024

V pravém nebo levém podbřišku působí bolesti slepé střevo, zánět v trávicím traktu, prasklý dvanáctníkový vřed, Crohnova nemoc, změny závěsného aparátu střeva, ale i ledvinová kolika.

„Bolesti ve vyšší oblasti už souvisejí se žaludkem. Dokonce i plicní problémy mohou podráždit dutinu břišní,“ konstatuje Kateřina Cajthamlová. Občas mají lidé tendenci podceňovat bolesti břicha. V 21. století jsou chronickou bolestí žlučníkové obtíže. Každá pátá až šestá žena, která rodila, má po padesátce žlučníkové kameny,“ potvrzuje neúprosnou statistiku profesor Pavel Pafko.

„Bolesti břicha je třeba rozdělit na chronické, které trvají řadu dní až několik let, a náhlé. V chirurgii mluvíme o náhlých břišních příhodách. Nejčastější je to apendicitida neboli zánět slepého střeva,“ říká profesor.

„Člověka může potrápit i škytavka, která může podráždit pobřišnici, ale odezva přijde až za tři čtyři dny. To znamená, že člověk si náhlou bolest s tím vůbec nemusí spojit,“ dodává Kateřina Cajthamlová.

„Náhlé příhody břišní jsou důležité i tím, že upozorní, že neodcházejí plyny. Běžně nám během dne odchází docela dost plynů. Takže v okamžiku, kdy vás začne bolet šíleně břicho a vy zjistíte, že neodchází plyny, nečekejte a utíkejte k lékaři. Říká se, že nad bolestí břicha s odchodem plynů by nemělo zapadnout slunce,“ radí známá lékařka.

Kde může břicho bolet

Břicho lze definovat od oblasti třísel až pod žebra. „Břišní dutina končí tam, kde jsou záda, proto se někdy bolesti břicha projevují i vystřelováním do zad, jako například u žlučníku. Je potřeba odlišit od bolesti, kterou známe, nebo od náhlé bolesti, která je výraznější a může být i nebezpečná, například když praskne žaludeční vřed nebo když je drážděna pobřišnice,“ vysvětluje lékařka.

U žen mohou bolesti v podbřišku způsobit gynekologické potíže, u těhotných to může být mimoděložní těhotenství.

Kdy se bolest zpravidla objeví

Žaludek – pokud bolí do hodiny od jídla, souvisí se stravou a stravováním. Žaludek často reaguje zvracením nebo říháním.

Žlučník – velmi ostrá silná bolest v pravém podžebří se u žlučníkářů objeví po tučném a mastném jídle.

Nadýmání – k výraznějšímu odchodu plynů může docházet po náhlé změně stravy, zejména u dietářů, kteří z vysokoenergetické stravy přejdou na hodně vláknitou. „Pokud plyny odcházejí nebo je průjem, je to ta lepší varianta. Pokud se člověk začne potit a blednout, bolest je výrazná, nečekat a honem k lékaři.“

Bolesti břicha po ránu – může to být bolest způsobená hladověním.

Zauzlení střev neboli náhlá neprůchodnost střev (ileus) – začíná nechutenstvím, následují bolesti střev i žaludku, pak přichází zvracení až nepřetržité zvracení. „Pokud jsou střeva neprůchodná, tak to nejde spodem, neodcházejí ani plyny, proto dochází k nepřetržitému zvracení. Někdy může být teplota. Spěchejte k lékaři,“ nabádá Kateřina Cajthamlová.

Alergie na laktózu – způsobuje křeče a následný průjem s objemnější stolicí. „Nastupuje ve vyšším věku, kdy se nevytváří enzym, který štěpí mléko a mléčné výrobky. Tady se doporučuje přejít na bezlaktózové výrobky.“

Úlevové polohy

Pacient je důležitým zdrojem informací pro zdravotníka. Proto sledujte, co vám uleví.

  • U bolestí slinivky pomáhá poloha na všech čtyřech, kdy se orgán oddálí od břišní stěny a prověsí se.
  • U žlučníku ulevuje vyvinout na bolavou oblast tlak.
  • U nadýmání funguje schoulit se do klubíčka.
  • V jiných případech může pomoci předklon nebo naopak, když si stoupneme.

Nezapomeňte lékaři sdělit všechny důležité příznaky, například kdy je bolest častější, zda ráno, večer nebo po jídle, zda máte u toho teplotu, zda je bolest ostrá, nebo tupá. „Pokud jde o náhlou břišní příhodu, prosím neberte žádné léky na utlumení bolesti. Došlo by k utlumení příznaků a mohlo by dojít k perforaci trávicího traktu, pokud by se jednalo o něco vážnějšího. Takže radši vědět nejdřív příčinu a léčit až podle známé příčiny,“ uzavírá lékařka.

Je potřeba ke kýle kolonoskopické vyšetření? Jaká oblast břicha je pobřišnice? Mohou bolet i křečové žíly v oblasti břicha? Poslechněte si v pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Spustit audio