I přes omezení se děti dobře baví. Navštívili jsme skautský tábor na úbočí Jizerských hor

10. červenec 2021

Musejí mít negativní test na covid-19 a dodržovat zvýšená hygienická opatření. A přijdou o zmrzlinu v cukrárně. Jinak si ale můžou užívat děti na skautském táboře v Raspenavě na Frýdlantsku léto tak, jak byly zvyklé. Ve stanech, v partě kamarádů, se svými oblíbenými vedoucími a celotáborovým pátráním po velkém pokladu. 

Na louce u lesa, kousek nad Raspenavou, vyrostl se začátkem letních prázdnin tábor. Ten tvoří několik týpí, hangár a nechybí ani stožár s vlajkou, pod kterou se konají nástupy, ale děti si tam také hrají. Například první polovinu července stráví hledáním aljašského pokladu. Proč ne, severní úbočí Jizerských hor může snadno připomenout severoamerickou divočinu.

Pravidelné testování

Pokud jde ovšem o pravidla, žádná divočina se nekoná. Všechny děti musely přijet otestované, a povinnost absolvovat test je čeká brzy znovu. „Máme to zařízené s červeným křížem, který přijede s testovací stanicí. Všechny nás tady přetestují po sedmi dnech,“ přiblížil táborový vedoucí a zdravotník Jakub Roubíček ze Skautského střediska Jablonec nad Nisou.

Opatření v jídelnách

V tamní polní kuchyni se právě podává oběd. Hrstková polévka a nudle s mákem. Každému do jeho ešusu. Žádné výměny, žádné vzájemné půjčování. I tady, ve stanu, kde se vaří a následně snídá, obědvá a večeří, se musejí dodržovat přísnější pravidla. „Zvýšili jsme opatření v kuchyni, ať už při samotném mytí teplou vodou, tak i samotnou dezinfekci veškerých ploch,“ doplnil vedoucí tábora.

Omezený program

I přes nutnost dodržovat protiepidemická opatření se ale děti na táboře baví. Aby ne, sezení doma už bylo dost. Teď si rády užívají přírody a kamarádů. Normálně by si užívaly třeba i výletů do nedalekých měst, ale covid je covid a opatření se tak dotýkají i táborového programu.

„My jsme každoročně byli zvyklí chodit na koupaliště a třeba na zmrzlinu do Hejnic, to je ale jedna z věcí, které jsme museli vypustit. Budeme se snažit být izolovaní a na výlety chodit spíš do přírody,“ dodal Jakub Roubíček.

Spustit audio

Související