I ve zlínské nemocnici se snaží dohnat operace, které byly odkládány kvůli covidu. Lékaři často operují až do večera

28. červen 2022 12:25

Nemocnice dohánějí neakutní zákroky, které musely odkládat kvůli péči o lidi s covidem. Na výměnu kloubů lidé nyní čekají až dvakrát déle.

Na operaci kyčle nebo kolene si pacienti zlínské nemocnice počkají i dva až tři roky. Před pandemií koronaviru to byla poloviční doba. Oddělení ortopedie totiž několik měsíců fungovalo jako covidová stanice. Zdravotníci se teď snaží ztrátu dohnat, některé dny operují lékaři až do večerních hodin.

V reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Veroniky Žeravové všichni pacienti shodně uvádějí, že jim operace byla minimálně jednou odložena a čekali na ni přes dva roky.

Primář zlínské ortopedie Pavel Pilař k odloženým operacím uvádí: “Čekací doba na standardní endoprotézy ve Zlínském kraji stejně jako v celé republice byla před covidem minimálně roční až rok a půl. V dnešní době z čísel vyplývá, že se téměř zdvojnásobila. Když si představíte, že se v této nemocnici plánuje udělat něco kolem 500 endoprotéz kyčlí, kolen nebo ramen a čekací doba je delší než dva roky, tak je jasné, že pořadník je víc než tisícihlavý. Častější jsou teď reoperace. Výkony jsou kvůli zhoršeným stavům pacientů náročnější.“

K tomu dodává: „My se s následky, pokud nepřijdou další vlny, budeme potýkat zcela jistě až dva roky. Celá problematika má podtext medicínský, ale i ekonomický. Pacienti přichází daleko horším zdravotním stavu, s většími potížemi. V mnohých případech právě proto, že se řeší pozdě.“

Oddělení zlínské ortopedie navýšilo kapacitu operací. V některé dny jsou operační sály v provozu až do večera.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související