I vesnice se umí probudit

2. červenec 2015
Kraj na dlani

„Nejsem původně vesničan, ale když jsme se s rodinou rozmýšleli, jestli město nebo vesnice, tak to dopadlo jednoznačně pro venkov,“ řekl na úvod magazínu Kraj na dlani Roman Prokeš.

Bylo těžké ho představit, protože je to muž několika řemesel, umů a jeho život je hodně barevný. Jeho Studio Bez kliky jste mohli vidět na stovkách akcí - hradech, tvrzích, v knihovnách nebo jarmarcích.

Jeho loutky dělají radost po celém světě a stojí za to, se s Romanem zastavit na kus dobrého slova. Hodinový pořad nestačil na všechny otázky.

Sám o sobě tvrdí, že je laterní magik, který vystudoval na Faustově univerzitě ve Wienerschnitzelbergu. Že ve studiu Bez Kliky působí jako principál a inspirativní perpetum mobile. Taky že je loutkař, herec, tiskař a hlava pomazaná.

A jaké budou jeho letošní prázdniny?

Od 4. - 6. července se zabydlí spolu se svými kumpány na Helfštýně a bude jedním z „kejklířů“ na Helfštýnské pouti.

V srpnu vás Roman Prokeš srdečně zve na Křelovský Fort - stavte se do jeho kinematografické dílny a interaktivní výstavu o promítání.

A jak je to s tím probouzením vesnice? Poslechněte si Kraj na dlani - magazín nejen o venkově. Neradíme, nedáváme návody, jenom uslyšíte, že když se chce, tak to jde.

autor: Kamila Ivanová
Spustit audio