I zimní plavec si občas dá horkou vanu, říká přemožitelka kanálu La Manche Dana Zbořilová

„Než na sebe pustit studenou sprchu doma, je pro mě lepší zaplavat si venku ve studené vodě,“ tvrdí několikanásobná mistryně České republiky a mnohonásobná vítězka Českého poháru v zimním plavání Dana Zbořilová, předsedkyně DZP Haná Prostějov.

Prostějovský oddíl dálkových a zimních plavců má dlouholetou tradici a v současné době okolo padesáti členů od dvanácti let až po Bohumila Pácla, který v srpnu oslavil osmdesátiny.

Věděli jste, že se v závodním zimním plavání při teplotě od nuly do čtyř stupňů plavou tratě do dva a dvaceti minut, od čtyř do osmi stupňů do dvaceti šesti minut a nad osm stupňů je to už libovolné?

Dálkové plavání je zase o tratích od jednoho kilometru do pět a dvaceti, ty extrémní jsou samozřejmě delší. Třeba kanál La Manche, který má třicet tři kilometrů. Ve skutečnosti se jich ale naplave mnohem více, Dana Zbořilová se zastavila na čísle čtyřicet šest. „Proto tvrdím, že La Manche je ze šedesáti procent o hlavě, člověk musí být dobře připravený i na variantu, že bude nějakou dobu plavat na místě.“ Ve vodě tak strávila jednu dlouhou pracovní směnu - 11 hodin a 56 minut. Mimochodem lidem, kteří přeplavali kanál La Manche, se říká kanálníci.

Vánoční svátky mají zimní plavci spojené se spoustou exhibičních akcí. „Přímo na Štědrý den v pravé poledne se ve výpusti Plumlovské přehrady schází spousta plavců i lidé, kteří si to chtějí třeba poprvé zkusit,“ zve Dana Zbořilová. Do Přerova k Bečvě můžete přijet zase na Silvestra.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.