Inspirovali se v Kanadě. Úsek Bečvy u obce Sušice nově zpevňují kmeny stoletých dubů a tuny kamení

5. červenec 2022 08:20

Dubové kmeny o váze až devíti tun a obrovské kameny nově zpevňují břehy Bečvy u obce Sušice na Přerovsku. Umístili je tam pracovníci energetické firmy proto, aby stabilizovaly sloupy vysokého napětí. Ty stojí jen několik metrů od meandrující řeky, která by je mohla strhnout.

Zpevněný úsek Bečvy u obce Sušice na Přerovsku

Nezávislý starosta Sušic Bohumil Gibala stojí u Bečvy v místech, kde proudící voda břehy podemílá a neustále tak rozšiřuje tak svoje koryto. Teď se zastavila u mohutných zábran z dubových kmenů a kamenů. „Vypadá to jako dětská průlezka,“ říká s úsměvem Gibala.

Zábrany u Bečvy nechala vybudovat energetická společnost ČEPS. Mají zajistit, aby řeka nestrhla celkem tři stožáry vysokého napětí, které stojí jen pár metrů od břehů. Společnost se stavbou tohoto přírodě blízkého řešení inspirovala podobnými stavbami na řekách v Kanadě. Akci stihli dokončit tzv. za pět minut dvanáct

Zpevnění je dočasné

„Současné zpevnění je dostatečné, a to do doby nalezení konečného řešení pro danou lokalitu. ČEPS v současné době zpracovává studii, která vychází ze studie Agentury ochrany přírody a krajiny o vývoji koryta Bečvy v dané lokalitě s predikcí na 5, 20 a 50 let. Konečným řešením bude vymístění části stožáru z ohrožené lokality, a to přibližně v horizontu pěti až sedmi let,“ uvádí mluvčí společnosti Lukáš Hrabal.

Zpevněný úsek Bečvy u obce Sušice na Přerovsku

Bečva v těchto místech podemílá taky cyklostezku. Kvůli bezpečnosti na zhruba 100 metrový úsek dokonce platí zákaz vjezdu. Vedení olomouckého kraje řeší její přetrasování.

autor: kra
Spustit audio