Internet je svoji podstatou kriminogenní, vytváří příležitosti pro zločin, tvrdí Vladimír Smejkal

20. únor 2018
Právní poradna

Díky vzdálenému přístupu na internetu snadno vzniká příležitost ke krádeži nebo útoku. „Kořist pak ukryjete kdekoli ve světě,“ říká profesor Vladimír Smejkal.

Až 99 procent běžných uživatelů internetu podle jeho slov kliká bez rozmyslu na cokoli, co se jim na obrazovce objeví. „A tak si velmi jednoduše může někdo odnést vaše osobní údaje nebo na dálku zašifrovat počítač, abyste se do něj nedostali,“ říká rektor Moravské vysoké školy v Olomouci. A proto doporučuje: zvažujte každý krok, který na internetu uděláte, a mějte nainstalované udržované antivirové opatření.

V dnešní době řešíme stále více věcí přes mobil a pomalu, ale jistě míříme k něčemu, co se jmenuje „internet věcí“. „A tady já vidím rizika. Každé zařízení, počínaje ledničkou a konče topením, bude připojené na internet. Otevíráme dveře potenciálním útočníkům, kteří nás klidně můžou uvěznit ve vlastním domě,“ zamýšlí se profesor Smejkal a dodává, že podle něj jsou nejbezpečnější taková místa, která nejsou vůbec připojená na vnější síť.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.