Internet nezná hranice. I proto se Češi a Poláci rozhodli spojit své síly v boji proti kyberkriminalitě

14. červenec 2019

Pedagogové z olomoucké poradny E-bezpečí pomáhají v česko-polském příhraničí řešit problémy s kyberkriminalitou. Děti, rodiče i učitele upozorňují na rizika internetu. Pomáhá jim v tom osm policejních ředitelství v Česku i Polsku.

„Řešilo se to i u nás ve škole, asi tři holky tam byly vydírány kluky z osmého ročníku, řešila to policie,“ taková je dosavadní zkušenost s kyberkriminalitou čtrnáctiletého Lukáše. Proč míří do malých měst a vesniček právě v česko-polském příhraničí vysvětluje vedoucí projektu E-Bezpečí Kamil Kopecký z olomoucké pedagogické fakulty.

Kyberkriminalita nezná hranice, zaútočí klidně i u vás doma

„Náš cíl je vyslat lektory projektu E-Bezpečí do regionů, kam se běžně prevence nedostává. V tuto chvíli vlastně nevíme, jaká je v česko-polském pohraničí situace,“ říká Kopecký. Region je totiž na okraji zájmu. Jediné co ví, že i tady škodí kyberkriminalita.

„V rámci výzkumu budeme sledovat situaci v Polsku i Česku, porovnáme výsledky a budeme sdílet příklady dobré praxe,“ dodává Kopecký. Počítá ale s tím, že rozdíly mezi polskými a českými dětmi nebudou velké. Projekt funguje od února, skončit má v prosinci tohoto roku. Na území Česka mají experti z projektu E-Bezpečí v plánu 80 osvětových akcí a svoje know-how rozšíří i na polskou stranu, tam se počítá se 150 workshopy. I policie potřebuje podle Kamila Kopeckého vědět, jaká situace v regionech je. „Aby policie mohla efektivně řešit tyto případy. Často jsou specialisté jen ve velkých městech, tak aby lidé věděli, kam to ohlásit,“ upřesňuje vedoucí projektu.

A právě tady je pole mluvčí olomouckého krajského ředitelství policie Marty Vlachové místo pro jejich aktivity. „Díky tomuto projektu se snažíme vzdělávat a doškolovat policisty, kteří následně mohou prošetřovat tuhle kriminalitu,“ říká Vlachová.Podle Marty Vlachové si lidé způsobují nejčastěji problémy svou lehkovážností. „Lidé zveřejňují na sociálních sítích různé osobní, intimní údaje. Následně toho využívají ti pachatelé, kteří je potom vydírají, ponižují či zesměšňují. Tímto dochází k trestné činnosti,“ uzavírá Vlachová.

Díky česko-polskému projektu by měla mezi policisty a experty na kyberkriminalitu vzniknout společná komunikační síť. Navíc sedm stovek policistů si tak zvýší kvalifikaci v prevenci i při vyšetřování kyberkriminality.

autor: bam
Spustit audio