Investor kontroverzní olomoucké výškové budovy Šantovka Tower získal územní rozhodnutí. Zatím není pravomocné

13. červen 2019

Olomoucký stavební úřad vydal územní rozhodnutí na umístění 76 metrů vysoké stavby Šantovka Tower v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Opoziční hnutí ProOlomouc to považuje za selhání politiků i úředníků. O Šantovce Tower vedou už devět let spory také památkáři a někteří architekti. Podle nich poškodí historické panorama města.

„V úterý vydal stavební úřad územní rozhodnutí o umístění stavby Šantovka Tower,“ potvrdila vedoucí stavebního odboru Eva Hyravá. Proti Šantovce Tower dlouhodobě vystupuje opoziční hnutí ProOlomouc. „Považuji to za velké selhání olomoucké politiky i olomouckého úřqadu, dodává předseda Tomáš Pejpek.

Rozhodnutí není zatím pravomocné.

"V rámci odůvednění jsme se vypořádali s námitkou města Olomouc, protože tam byl menší okruh účastníků řízení, takže to nevisí na úřední tabuli," potvrzuje vedoucí stavebního odboru Eva Hyravá. V únoru podalo město proti Šantovce Tower námitku kvůli její výšce. Podle primátora Miroslava Žbánka z ANO o odvolání rozhodne pondělní zastupitelstvo.

"Jestliže se stavební úřad s naší námitkou vypořádá kladně ve prospěch investora, tak nevím úplně jakým procesním způsobem bychom se proti tomu odvolávali," říká Žbánek. 

Zastupitelé mají hlasovat o vypořádání námitek proti stavbě i o změně územního plánu, která má omezit v lokalitě Šantovka výšku staveb.

autor: bam
Spustit audio

Související