Investor plánované nákupní galerie v Prostějově rozeslal před volbami několika kandidujícím stranám 50 tisíc korun

12. září 2018

Soukromý investor rozeslal osmi vybraným politickým stranám a hnutím v Prostějově po padesáti tisících korunách. Jde o společnost Manthellan, která plánuje stavbu nákupní galerii v centru města. Dary odůvodnil snahou o dialog. Současné vedení radnice se s ním dohaduje ohledně platnosti smluv.

„Poslali jsme všem stranám, které mají podle nás relevantní program pro nastávající komunální volby, částku 50 tisíc korun,“ uvedl na tiskové konferenci předseda představenstva Manthellanu Richard Morávek. Investor nákupní galerie podepsal smlouvy s městem před osmi lety. „Určitě je to nestandardní krok, na druhou stranu je naprosto transparentní,“ dodal.

Dary investor poslal osmi stranám ze třinácti kandidujících. Mezi nimi například ODS, SPD, lidovcům nebo uskupení Na rovinu. Morávek si od změny vedení města slibuje dialog.

„Podám podnět k orgánům činným v trestním řízení, aby šetřili podezření z úplatku,“ reagoval opoziční zastupitel za TOP09 a lídr jedné z obdarovaných stran hnutí Na rovinu Aleš Matyášek s tím, že dar okamžitě vrátí.

„Pokud někdo dává peníze, aby pro sebe získal nějakou výhodu, tak to asi má charakter té skutkové podstaty naplnění trestného činu úplatku,“ dodal.

Některé další strany budou o přijetí daru jednat. Peníze od investora nedostala vládnoucí ČSSD. Vedení radnice se se společností dohaduje o platnost smluv.

„Nevím, jak je to v souladu s volebním zákonem, s financováním stran během voleb. Nevím, nerozumím,“ uvedla sociálnědemokratická primátorka Alena Rašková, která z novu jako lídryně kandiduje. Podle Martina Kameníka ze společnosti Oživení, která se zabývá korupcí, se investor zachoval transparentně.

„V českém prostředí to moc standardní není, ale celkově je takový záměr transparentní a v podstatě, v případě, že ty dary splňují všechny podmínky pro příjem daru, tak si myslím, že to není nic proti ničemu a je to zcela v pořádku.“

S tím souhlasí politoložka Eva Lebedová. „Mohou se cítit nějak zavázáni, takže je klíčové, aby ty strany vyhodnotily, zda chtějí takový dar přijmout a zda právě to předvolební období pro ně nečiní přijmutí takového daru rizikovým,“ upozorňuje s tím, že i přijetí nebo odmítnutí takového daru vysílá vzkaz voličům jednotlivých stran.

autor: tas
Spustit audio