Izraelský velvyslanec s manželkou položili poprvé v Česku do dlažby kameny zmizelých. Uctili tak památku tří vzdálených příbuzných z Olomouce, kteří se stali obětmi holokaustu

17. duben 2019

V dlažbě v olomoucké ulici Javoříčská přibyly v úterý tři kameny zmizelých. Připomínají Leona, Bedřicha a Maxe Lindenbaumovy, kteří nepřežili holocaust za druhé světové války. Byli příbuznými Jill Meronové, manželky izraelského velvyslance v České republice. Ten se úterního ceremoniálu i s chotí zúčastnil. I proto mělo letošní první ukládání kamenů zmizelých v Olomouci slavnostnější ráz.

Modlitbou uctil rabín Maxa otce Leona a jeho dva syny Bedřicha a Maxe Lindenbaumovy, kteří až do začátku druhé světové války žili v Javoříčské ulici číslo šest. Úctu jim vzdal velvyslanec Daniel Meron.

Doufá, že mladá generace neztratí zájem o vlastní minulost a bude tolerantní vůči ostatním, budou odmítat projevy rasismu a antisemitismu, které se v Evropě bohužel opět začaly projevovat. Všichni bychom měli usilovat o svobodu a spravedlnost pro všechny.

Jill Meronová po svých předcích pátrala už několik let. Její zájem o genealogii ale vzbudil nedávno zájezd do Polska v roce 2016. Až o rok později po příjezdu do Prahy se ale o osudy svých příbuzných Lindenbaumových začala zajímat hlouběji.

V závěru se jí ale zlomil dojetím hlas a jen těžko dokončila svůj proslov.

To když se obrátila na své děti s tím, že je hrdá, že všichni žijí v moderním státě Izrael. I když vyrůstali v různých zemích, studovali všichni v Izraeli a je hrdá na jejich silnou izraelskou identitu. Nikdy by ale neměli zapomenout na svou minulost a na oběti, které jiní přinesli.

Stolpersteine nebo-li kameny zmizelých symbolicky položila i paní Marie Liďáková. Manželka Kurta Lindenbauma, jediného z bratrů Lindenbaumových, který přežil holokaust.
„Nikdy se mě proboha neptej na to, co jsem prožil, řekl mi Kurt. Je to pro mě strašné, že můj manžel trpěl a jeho bratři také,“ řekla Liďáková.

Celý ceremoniál, který se odehrával před vchodem v ulici Javoříčská 6, řídil předseda olomoucké židovské obce Petr Papoušek.

„Je to jeden z milionů příběhů, které se opakovaly. Výjimečné na tom je, že to je izraelský velvyslanec v České republice,“ dodává Papoušek.

V olomoucké dlažbě už lidé míjí přes 250 kamenů zmizelých. Ročně jich podle Petra Papouška ve městě přibude zhruba pětatřicet. První stolpersteine se v Česku objevily v pražské dlažbě. Brzy po Praze se kameny zmizelých objevily i v Olomouci. V současnosti jich je ve městě přes dvě stě padesát kamenů zmizelých.

autor: bam
Spustit audio