Jablečný koláč s poznámkou „Tomovi chutnalo“ nebo „přisladit“. Recept z kuchařky Marie Baťové

18. květen 2019

Zajímá vás, co rád jedl Tomáš Baťa? Český rozhlas Zlín nahlédl do soukromí jeho kuchyně. Podnikatelova manželka Marie Baťová byla výborná kuchařka.

Díky tomu, že si vedla pečlivé záznamy a sešity receptů, sladké recepty Marie Baťové neupadly v zapomnění a Nadace Tomáše Bati ve Zlíně je už příští měsíc vydá knižně pod názvem Cukrářka Marie Baťové. Jaká byla Marie Baťová kuchařka, prozradila Gabriela Culík Končitíková z nadace. Chybět nebude ani recept na oblíbený jablečný koláč Tomáše Bati.

Z jaké rodiny vlastně pocházela Marie Baťová?

Její otec byl knihovníkem císařské knihovny. Ona opravdu Tomáše Baťu přesahovala vzděláním, společenským vychováním, postavením u dvora. Kdy se naučila vařit, to asi úplně přesně neřeknu. Nicméně vaření musela být její vášeň a koníček. Ona se vdávala poměrně brzy. V devatenácti letech. A ty recepty, které sledujeme, musela to od začátku, kdy s Tomášem Baťou začala žít, tak se aktivně účastnila péče o domácnost. O vytváření domácí pohody. My jsme věděli ze vzpomínek pamětníků, že měla pomocné kuchařky a ona dochucovala a dotvářela ta jídla. Je vidět, že ji gastronomie zajímala jako celek. To jsou opravdu recepty posbírané z různých koutů Evropy a světa. I jak cestoval Tomáš Baťa, rozvíjela se třeba firma, ona cestovala s ním. Potkávali mezinárodní návštěvy. Jak ve Zlíně, tak ve světě. Tak tím obohacovala tu sbírku receptů. A co je zajímavá věc – měla k tomu vztah, a chtěla to uchovat. Ona téměř každý recept má napsaný ručně, tak jako když si píšete například nákup do obchodu. Prostě téměř škrabopisem. S různými poznámkami. A je vidět, že s tím papírkem vařila. Je to pokapané, je tam rozpité písmo a podobně. A potom, když otevřete její knihu receptů, ten sešit, ty recepty jsou tam stejné a jsou krásně úhledně přepsány s nějakou poznámkou, tipem a podobně. Měla tu touhu, aby to zůstalo zachováno, aby to mohla předávat, protože ty sešity s recepty jsou tři. Dva máme fyzicky ve Zlíně a jeden je v archivu v Torontu. A některé recepty najdeme ve všech třech sešitech.

Jaký recept si dnes z jejích kuchařek uvaříme nebo upečeme?

My v současné době připravujeme Cukrářku Marie Baťové. Takže dnes to bude jeden z prvních receptů, které jsme testovali, protože nás zaujalo, že u ní existuje několik variant jablečných koláčů. A má u toho poznámku – „Tomovi chutnalo,“ „zopakovat“ nebo naopak „přisladit“. Takže je evidentní, že se snažili vychytat ten nejlepší recept na jablečný koláč. A musela to být vcelku asi hitovka v rodině Baťů, protože těch receptů je osm různých. Takže jsme vybrali ten, který se opakoval na více různých lístečcích. Tak si z toho dedukujeme, že to byl recept, který asi nejvíc koloval po Zlíně.

Recept na Letní jablkový koláč podle Marie Baťové:

DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut; DOBA ODPOČINUTÍ: 30 minut; DOBA PEČENÍ: 40 minut; INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 125 ml mléka, 125 g másla, 2 vanilkové cukry, 1/2 prášku do pečiva, 100 g mandlových plátků, 1 vejce, 500 g jablek
POSTUP: Máslo necháme změknout. Následně jej utřeme s moučkovým i jedním vanilkovým cukrem a vejcem. Přidáme mouku, kypřicí prášek a mléko. Vypracujeme vláčné a hutné těsto. Těsto necháme přibližně půl hodiny odpočívat v chladu. Mezitím si připravíme jablka, která umyjeme a nakrájíme na tenké plátky, slupku ponecháme. Po odpočinutí těsto rozdělíme na dvě části, a to na 2/3 a 1/3. Větší část vyválíme (v případě nutnosti zapracujeme více mouky, aby šlo těsto snadno válet), kterou vložíme do formy na koláč předem vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Těsto můžeme do formy také postupně a rovnoměrně vmačkávat prsty. Na takto připravené těsto ve formě klademe jablka, která posypeme zbylým vanilkovým cukrem. Druhou část těsta vyválíme a následně vykrojíme pásky, z kterých vytvoříme na koláči mřížku. Takto připravený koláč posypeme mandlemi nasekanými na plátky. PEČENÍ: Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 40 minut. SERVÍROVÁNÍ: Před servírování posypeme moučkovým cukrem. Pečeno v koláčové formě o průměru 28 cm.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio