Jablka skokově zdražila, jsou dokonce dražší než pomeranče nebo banány

20. červen 2013

Průměrný Čech zkonzumuje během roku asi 23 kilogramů jablek, teď si za jejich konzumaci bude muset připlatit. Česká jablka jsou totiž vyprodaná, a v obchodech je tak nahradila ta z dovozu. Jejich cena je ale dvojnásobná, výjimkou nejsou ani ceny kolem 60 korun za kilogram.

Levnější než jablka jsou teď v obchodech dokonce třeba i banány nebo pomeranče. V supermarketu dnes zaznamenala toto zdražení i Věra Palatková z Hodonína, chtěla péct štrúdl, ale nakonec nebude.

„Naše důchody nejsou tak vysoké, abych si to mohla dovolit. Jablko je zdravé, ale raději si zase počkám na ty naše, budu dávat přednost ovoci ze zahrádek, vitaminy budu získávat tady z toho zdroje ovoce,“ říká Palatková.

Zlevňování se dá podle Iva Pokorného z Ovocnářské unie Moravy a Slezska očekávat až s novou sklizní jablek, pravděpodobně na konci srpna.

„Jako ovocnáři z toho nemáme velkou radost. Daleko raději bychom byli, kdyby jablka byla po celý rok za přijatelnou cenu. Tady je jasný příklad toho, že když česká jablka nejsou, tak cena stoupne až na těch 60 korun,“ dodává Pokorný.

Dobrou zprávou pro ovocnáře je alespoň to, že vytrvalé deště současnou úrodu nijak nepoškodily.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio