Jachtařinou jsem si splnil sen dříve, než jsem ho začal snít, říká účastník Velikonoční regaty Lukáš Hamerník

Vodu miluje Lukáš Hamerník odjakživa, české řeky má projeté všechny. Lákalo ho ale moře. Proto před pár lety přijal nabídku kamaráda, aby s ním vyrazil do Chorvatska na jachtařské amatérské závody Velikonoční regata.

Lukáš Hamerník

Stal se členem posádky Schicki Micki, která letos dojela na 6. místě. Startuje se a končí v městečku Murter, dvouetapový závod vede přes Dubrovník. „Letos si s námi pořádně pohrálo počasí. Pršelo, padaly kroupy a byla i bouřka,“ vzpomíná Lukáš Hamerník. Sluníčko prý tam taky bylo, ale mezi ním a loděmi byly bohužel mraky.

Na lodi Bavarie 46 Mondo má na funkci tzv. Bowmana, stará se o plachtu na boční a zadoboční vítr. Nejvíce času proto tráví na přídi, kde to nejvíc cáká, fouká a hází. „Každý jsme vzájemně zastupitelný, ale máme své pozice, na které jsme si zvykli,“ říká Olomoučan, který se brání označení mořeplavec. „Jsem amatérský jachtař,“ upřesňuje.

Symbolické otevírání řeky Moravy pro vodáky přímo u pramene

Na vodu jezdí více než 20 let, letos otevíral se svými přáteli řeku Moravu u jejího pramene na Kralickém Sněžníku. Nahoru vyšlapali i s pádly, do lodí pak nasedali v Hanušovicích a dopluli až do Horky nad Moravou.

autor: voj
Spustit audio