Jack London: Bílý a žlutý. Dobrodružný příběh ze sanfranciského zálivu

Vypravíme se o dobrých 150 let proti proudu času – do sanfranciského zálivu, mezi obhájce zákona a jejich protivníky – čeká nás dobrodružný příběh s názvem: Bílý a žlutý. 

Je to povídka z knihy s názvem Povídky rybářské hlídky z roku 1905, což je sbírka dobrodružných příběhů amerického spisovatele Jacka Londona. Jde o částečně autobiografické příběhy z doby autorova mládí, kdy v sanfranciském zálivu bojoval proti rybářským pytlákům.

Jack London uvádí celou sbírku těmito slovy:

Záliv u San Franciska je velice rozsáhlý, takže zdejší bouře bývají pro námořní lodi často nebezpečnější, než sám oceán ve svých divokých záchvatech třeštění. Vody zálivu jsou bohaté na všechny možné druhy ryb, a proto jeho hladinu brázdí páteře nejrůznějších člunů s všelijakou posádkou. Před tím pestrým pronárodem je ovšem nutno ryby chránit - a tak vyšel celý soubor moudrých zákonů proti rybářským pirátům. K tomu, aby se ty zákony dodržovaly, byla ustanovena rybářská hlídka; jejím údělem se často staly neklidné a rozčilující chvíle. Nejeden z členů rybářské hlídky našel při své práci smrt; mrtvý hlídač byl bezesporu znakem nezdaru. Daleko častěji však při svém nezákonném díle umírali pytláci - a mrtvý pytlák vždycky znamenal úspěch.
(z překladu Karla Pase)

Účinkují: Martin Hruška, Petr Šporcl, Petr Červinka a Jan Dvořák
Překlad: Jaroslav Čermák
Zvuková spolupráce: Roman Kamba
Režie: Luboš Koníř
Natočeno: 2009
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.