Jak darují krev psi? Rohlík po odběru nedostanou, ale odpočívat musí stejně jako lidé

14. červen 2019

Přemýšleli jste někdy, jak psi darují krev a hlavně kam se obrátit, když váš pes krev potřebuje? Alice Bílá se do podobné situace dostala, když onemocněla její fena, zjistila, že najít vhodného dárce nemusí být vůbec jednoduché. Rozhodla se proto ulehčit život psům, jejich majitelům i veterinářům a založila Červenou tlapku, první registr dobrovolných psích dárců krve. Co musí pes splňovat, aby se do něj mohl registrovat?

„Pes, který chce darovat krev, musí mít aspoň 20 kilo, ve věku dva až osm let, musí být úplně zdravý, dobře ovladatelný a neměla by to být fena po štěňatech,“ vyjmenovává podmínky veterinář Pavel Berka. Doteď si samostatné krevní banky vytvářely veterinární kliniky nebo jednotliví veterináři, společný registr ale chyběl. Pokud lidé nenašli dárce právě v takové bance, museli se s prosbou obrátit na pejskaře ve svém okolí. „Když jsme se ocitli v situaci, že jsme najednou potřebovali kvůli operaci krev, v bance vhodná nebyla a ani náš ochotný veterinář moc nevěděl, kam se obrátit,“ vzpomíná Alice Bílá. „Nakonec nám pomohl kamarád, ale i přesto naše fenka zemřela.“ Právě na počest boxerky Jasmíny se rozhodla založit platformu pro psí dárce.

Registrovat se do Červené tlapky může každý, jehož psi splňují výše uvedené podmínky. K vytvoření profilu dárce stačí uvést kontaktní mail a poštovní směrovací číslo. Profil se pak objeví na interaktivní mapě a lidé, kteří potřebují pro svého psa transfuzi, hned vidí, jestli je v jejich okolí vhodný dárce. Červená tlapka existuje jen něco přes měsíc, ale do registru se už přihlásilo víc než 130 psů a další podle Alice Bílé přibývají každým dnem.

Pes Nero Kuklík - jeden z dárců v Červené tlapce

„Odběr obvykle trvá jen 10 až 15 minut, podle velikosti psa a toho, kolik krve potřebujeme,“ vysvětluje Pavel Berka. „Před odběrem zvíře podrobně vyšetříme, dostane také nějaké vitamíny a prostředek s ionty, aby lépe regeneroval,“ dodává zvěrolékař. Psi obvykle odběry snáší dobře. Potvrzuje to i Eliška Vybíralová, majitelka chovného československého vlčáka Nera Kuklíka, který už daroval krev několikrát. „Na jeho chování se odběry nijak nepodepisují, není to na něm poznat, ale musí samozřejmě nějakou dobu dodržovat klidový režim.“ Nový registr oceňuje jako chovatelka i při své práci veterinární asistentky. „Existují sice seznamy klinik nebo registry na různých specializovaných stránkách, ale ty nejsou tak intuitivní a nedá se k nim tak dobře dostat. Vznik jednotné platformy s jasným účelem hledání dárců je určitě krok správným směrem,“ uzavírá Vybíralová.

Kolik krevních skupin mají psi? Co nemají psi dělat po zákroku a jak je to s darováním krve u koček? Poslechněte si celou reportáž.

Devatero pro darování krve (lidské):

1) Darujte, jen pokud se cítíte zdraví a splňujete předpoklady pro darování. Ženy by neměly darovat v období menstruace ani tři dny před a po něm.

2) Den před odběrem nepijte alkohol a nejezte tučná jídla, hodně pijte.

3) V den odběru ráno klidně snídejte, jen bez tučných a mléčných výrobků.

4) Dávejte pozor na léky konzumované v posledních dvou týdnech, např. některé léky na bolest či nachlazení, ale i ty, které berete pravidelně.

5) Na odběrové místo si nezapomeňte vzít občanku a kartičku pojišťovny.

6) Připravte se na vyplnění dotazníku dárce krve, kde zohledníte svůj zdravotní stav a vyloučíte možná omezení odběru.

7) Před samotným odběrem absolvujete vyšetření u lékaře a bude vám nejprve odebrán vzorek krve pro zjištění krevního obrazu a dalších náležitostí.

8) Je-li vše v pořádku, bude vám odebrán necelý půllitr krve. V daný den máte nárok na volno, šetřete se, pijte hodně tekutin.

9) Nebojte se jít darovat. Je to jednoduchá a velmi potřebná věc, stačí jen překonat strach a nejistotu.

Víc o darování krve zjistíte tady.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Související