Jak dítěti napravit zdeformovanou hlavičku? Pomůže helmička

Přivést na svět zdravé miminko je přáním každé nastávající maminky, obzvlášť po čtyřicítce. Bylo to samozřejmě i moje přání. Když se Matěj narodil, zdálo se nám, že má propadlé spánky, ale dětská lékařka nás uklidnila, že je vše v pořádku.

Zhruba po třech měsících nás ale fyzioterapetka upozornila, že vše úplně v pořádku nakonec není. Po různých vyšetřeních v olomoucké a ostravské fakultní nemocnici byl vyřčen verdikt – kraniosynostóza. Pozvala jsem si k mikrofonu přednostu neurochirurgického oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě Radima Lipinu, který nakonec Matěje operoval.

„Kraniosynostóza je předčasný srůst lebečních švů. Těch je na lebce několik a v dětství slouží k tomu, že v jejich místech, roste samotná hlavička dítěte. Postižen je jeden nebo více švů, při nerovnoměrném srůstu pak dochází k deformitám lebky. Je to onemocnění velmi vzácné a jeho výskyt je jedno dítě na 2500 narozených dětí. Často se stává, že kraniosynostóza je zaměňována s tzv. polohovanými vadami. To jsou vady, které vznikají po narození tím, že děťátko preferuje jednu polohu, " říká neurochirurg Radim Lipina.

Čím dříve dítě do specializovaného centra přijde, tím je jednodušší volba typu operačního výkonu a následná diagnostika. Léčba dítěte je totiž omezena věkem. Kraniosynostóza se v každém věku operuje jinak, jinak v šesti měsících, jinak ve třech letech. Po endoskopické operaci léčba dítěte pokračuje několik měsíců nošením speciální helmy vyrobené na míru, která dětskou hlavičku tvaruje do správného tvaru.

Fakultní nemocnice v Ostravě je jedinou nemocnicí v České republice, která endoskopické operace kraniosynostóz provádí. Ve spolupráci s Plagioklinikou, která helmičky vyrábí, zajišťuje komplexní léčbu nejen kraniosynostóz, ale i dalších polohových deformit dětských hlaviček.

„Těch dětí s asymetrickou hlavičkou je daleko více, v určitém věku i 20 procent dětí, ale na rozdíl od kraniosynostóz se jedná o léčbu kosmetického charakteru,“ který se kromě dětské neurochirurgie specializuje také na onkoneurochirurgii, neuroendoskopii a chirurgii páteře a periferních nervů.

Z dalšího rozhovoru se dozvíte o neurochirurgických operacích při plném vědomí, o kmenových buňkách, či zda existuje vědomí.

autor: cho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.