Jak koupit dobrý burčák

8. září 2003
Dobrá rada

Sezóna burčáku, která začala 15. srpna, je v plném proudu a tak jistě neuškodí pár rad, kterak při jeho nákupu neprohloupit. Blanka Mazalová z olomoucké stanice Českého rozhlasu si proto zašla za ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Olomouci Jindřichem Smičkou.

O kvalitě burčáku může leccos vypovídat hygiena prodeje, barva a cena burčáku. Jaká by tedy měla být barva toho správného burčáku?

Jindřich Smička: Burčák by měl být, jak říkají vinaři, okrově žlutý. Jestliže je burčák bílý, nebo naopak hnědý, tak to může naznačovat, že něco není v pořádku. Že se nejedná o burčák a ta látka, která je prodávaná, není z hroznů, ale z jablek nebo něčeho jiného. K tomu nám samozřejmě může napomoci i vůně a chuť.

Pozor bychom si měli dát i při koupi burčáku v pet lahvích.

Jindřich Smička: Burčák je tekutina, která je velice ?živá". Pokud si takovou láhev koupíme, musíme být velice opatrní při té přepravě. Jestliže ji přepravujeme za normálních podmínek, tak můžeme být velice nemile překvapeni, když ji otevřeme, protože díky tomu že v ní vzniká oxid uhličitý a ten burčák ?pracuje", tak při otevření se nám může stát, že část obsahu prostě zmizí, vyteče. Tady bych doporučil, pokud burčák kupujeme domů, dát ho chladu, do lednice. Je to tekutina, která se nedá dlouho uchovávat právě proto, že ?pracuje".

Při kontrolách burčáku bývá častým problémem jeho zředění vodou. Proto si na závěr zopakujme některé zásadní informace, které nám pomohou při výběru toho nejlepšího burčáku.

Jindřich Smička: Tak rozhodně by jsme se měli podívat na barvu toho burčáku, který kupujeme. Ta by měla být, jak už jsem řekl, okrově žlutá. Dál nás může upozornit vůně, vůně by měla být po hroznech, neměla by vůně být po jablkách, či jiném ovoci. Samozřejmě podobná situace je i v chuti, zase musí chutnat po hroznech a ne po jiném ovoci. Také hygiena prodeje je velice důležitá, už samotný stánek a prodávající nám řekne, kde ten burčák kupujeme. I cena může být zajímavá a varující, protože jestliže cena se pohybuje kolem čtyřiceti, padesáti za litr a jestliže je výrazně nižší, už to nám může napovědět, že ten burčák není to pravé.

autor: bam
Spustit audio

Více z pořadu