Jak Krotitelé duchů. Ovocnáři z Dolan chrání úrodu před mrazy speciálním přístrojem tvořícím mlhu

19. duben 2024 13:06

Ochránit letošní úrodu jablek před mrazy se v noci snažili i ovocnáři v Dolanech na Náchodsku. Používají k tomu přístroj, který vypadá jako zbraň z filmu Krotitelé duchů. Ze směsi vody a glycerolu vytváří mlhu, která se během mrazivé noci rozprašuje v jabloňových sadech. A pro zdraví není nijak nebezpečná.

Je krátce po půlnoci a teplota kolem bodu mrazu. V jednom ze sadů nedaleko obce Dolany na Náchodsku čeká řidiče traktoru Andreje noční několikahodinová směna. Před ní se krátce vyspal.

Čtěte také

Za traktorem je na vleku speciální přístroj. Vypadá jako zbraň z filmu Krotitelé duchů. Zhruba metr a půl dlouhá ocelová trubka je napojená na kanystr s benzínem a také nádrže s glycerolovou směsí. Při startu z trubky chvíli šlehají plameny, potom ale už začíná rozprašovat aerosol.

Zemědělské družstvo Dolany má pouze jeden takový vyvíječ mlhy, ze 145 hektarů jabloňových sadů tak ochrání ani ne patnáctinu.

„Vybrali jsme lokalitu, která je pro nás nejcennější. Je to odrůda Gala, která má pro nás asi nejvyšší hodnotu,“ vysvětluje pracovník družstva Václav Sorád.

Čtěte také

Stroj navíc kvůli hluku není možné použít poblíž obydlených částí obce. „A zároveň ani v blízkosti nějaké komunikace, protože vytváříme mlhu. To by mohlo na silnicích způsobit nějaký problém.

Právě vytvářená mlha je přitom pro ochranu stromů před mrazem klíčová. „Tvoří takovou pokličku nad ovocným sadem a zachytí teplo, které se vypařuje ze země.

Aerosol z vody a glycerolu není zdraví nebezpečný, glycerol se používá například při výrobě mýdel. Traktor dnes projížděl sadem až do rána. Pokud to bude potřeba, vyrazí chránit úrodu i v dalších dnech.

Spustit audio

Související