Jak manipulovat se zábavní pyrotechnikou, aby neškodila?

29. prosinec 2017

Zábavní pyrotechnika, kterou si mnozí pořizují na oslavy příchodu nového roku, může napáchat velké škody nebo ošklivě zranit.

Užitečné je pyrotechniku pořizovat v kamenných obchodech nebo u stánků uvnitř nákupních středisek. Na ulici působí na tohle zboží vlhkost, a to by ho mohlo poškodit.

Na místo, kde budeme ohňostroj pořádat, je třeba připravit si kbelík s vodou, pracovní rukavice i ochranné brýle. Nikdy bychom samozřejmě neměli nic odpalovat blízko hořlavých materiálů a vozidel. Po skončení ohňostroje radí hasiči místo a zbytky výrobku raději zalít vodou, aby se zabránilo požáru.

Větší ohňostroje je potřeba podle zákona nahlásit. Hasiči nebo obecní a městské úřady to vyžadují hlavně u větších ohňostrojů s větším množstvím výbušnin. Dnes je poslední termín, kdy jde na úřady nahlašovat, kde a kdy budeme větší akce pořádat.

Ke včerejšímu poledni měli krajští hasiči jen čtyři nahlášené ohňostroje, všechny ve městech na Českolipsku, sdělila Českému rozhlasu jejich mluvčí Pavlína Bílková. „V Libereckém kraji často řeší hasiči na Silvestra často požáry venku,“ dodává mluvčí.

Nejvíc požárů při oslavách nového roku vzniká ve velkých městech a hned po půlnoci. Rizikovou zábavou je také pouštění takzvaných balónků štěstí. Některé z nich mohou letět až 20 minut a mají v sobě v podstatě otevřený oheň. V minulosti balónek způsobil požár střechy šestipatrového panelového domu v Semilech. Bydliště tehdy muselo opustit dvacet lidí.

 

autor: jch
Spustit audio

Související