Jak by měl vypadat ideální prezident? Názory seniorů a mladých lidí se značně liší

28. říjen 2015

Jaký by měl být ideální český prezident? Jaké by měl mít pravomoci? I na tyto otázky odpovídá nezvyklý výzkum studentů Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, konkrétně Katedry mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky.

Jeho autoři si vybrali dvě rozdílné skupiny respondentů - starší a mladší generaci studentů Univerzity Palackého. V čem se obě skupiny lišily a v čem se naopak shodovaly?

Studenti ve svém výzkumu oslovili celkem 545 respondentů.

Polovina se rekrutovala z frekventantů olomoucké Univerzity třetího věku, druhá část se zaměřila na standardní studenty. A názorové rozdíly mezi generacemi podle jednoho z výzkumníků Jana Buriance občas výrazně překvapily. Třeba v pohledu na současného prezidenta Miloše Zemana:

„U studentů Miloš Zeman vyšel jako nemorální, hájící cizí zájmy, ne zájmy našeho státu. Ale také, což mě překvapilo osobně, že byl hodnocen jako sociálně necitlivý. Naopak u seniorů to vyšlo tak, že Miloš Zeman by jako morální, hájící naše zájmy, zájmy naší země a sociálně citlivý. Naopak generace se shodly v tom, že Miloš Zeman vystupuje jako aktivní politik, politicky zkušený a víceméně neúplatný.“

Jak by tedy měl vypadat ideální český prezident?


Některé z odpovědí na to, jak by měl vypadat ideální český prezident:
„Já vím, jak by neměl vypadat. Asi jako ten současný.“
„Asi by měl hodně reprezentovat v zahraničí i doma. Asi by neměl vyjadřovat příliš kontroverzní názory.“
„Období Václava Havla vnímám jako ideální.“
„Každá doba asi vyžaduje jiný přístup k té situaci. Třeba protektorátní prezident Emil Hácha, který byl hodnocen jako kolaborant, tak to třeba nebyl můj nejhorší prezident.“

Obě skupiny uvedly, že by se prezident měl vyznat především v oblastech ekonomie a práva s historickým, sociálním i humanitním přehledem.

Mladí studenti se častěji přikláněli k polo-prezidentskému systému, přičemž pravomoci prezidenta považují za nedostatečné.

Víceméně za jedno byly obě generace při hodnocení předchozích českých a československých prezidentů: „Nejlépe byli hodnoceni Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel a Edvard Beneš,“ říká Jan Burianec.

Naopak nejhůř v hodnocení dopadli prezidenti z počátku a konce totalitního režimu - Klement Gottwald a Gustáv Husák.

autor: bam
Spustit audio