Jak poznáme, že je těsto upečené? Poradí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Cukrářům stačí pohled a lehký dotek na těsto, aby poznali, zda je dopečené. Když jsou to výrobky třené nebo šlehané, tak mírně dlaní (nikoli jedním prstem) stlačíme těsto a ono se zpátky vrátí, pruží. Pokud se tak nestane, je těsto nedopečené. U ostatních výrobků poznáme stav podle barvy.

Do bábovky nebo i do dortového korpusu píchneme špejlí, pokud je vlhká, těsto je nedopečené. Pokud se těsto na špejlí nepřichytne, hned ho vyndáváme z trouby, nenecháváme dopéct.

To, že jsou upečená pevná těsta, poznáme podle barvy. Příkladem mohou být pečené placky, ty se vytahují z trouby podle zabarvení. Pokud pečeme třeba kakaové sušenky, je dobré si dát kousek kakaem ještě neobarveného těsta stranou a vložit ho před pečením na plech spolu s kakaovým, protože jinak nepoznáme, že je těsto upečené.

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková