Jak poznáte, že jsou vejce čerstvá a jak je správně uskladnit

Vajíčka jsou v kuchyni nepostradatelná. Jejich čerstvost lehce prověříte vkládáním do slané vody. Ta nejčerstvější zůstanou vždycky na dně. Starší, ale stále použitelná, se ve vodě nadzdvihnou, a ta opravdu špatná budou plavat na hladině.

Důležité je i skladování vajec. Vždy byste je měli ukládat tupou špičkou vzhůru. Na tomto konci mají totiž póry, kterými dýchají.

A jak se vajíčka skladovala v dobách bez lednice? I půl roku vydržela čerstvá, když je naše babičky poskládaly do dřevěných bedýnek a zasypaly obyčejnou pšenicí.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.