Jak předcházet nespavosti? Jak se jí zbavit? Zeptali jsme se lékaře ze Spánkové laboratoře v Liberci

Každému se stává, že nemůže usnout. Problém ale je, když tento stav trvá moc dlouho, nebo se často vrací. O nespavosti mluvila Iveta Kalátová s Radomírem Minaříkem, lékařem ze spánkové laboratoře v Liberci.

„Do značné míry závisí na okolnostech. Máte dny, kdy ten spánek není vždy úplně kvalitní, ale vlastně když zhodnotíte týden, měsíc, tak byste neměla přijít s tím, že nespíte kvalitně, že vám není fajn po vyspání. To potom už je něco špatně a je potřeba hledat někde pomoc,“ uvedl Radomír Minařík, že občasné nevyspání je celkem běžné.

 „Jsou to krátkodobé stavy, které nás provází celým životem jako každého jedince. Jde o to, že se setkáváme s různými zdravotními problémy. Jestli máme infekci, máme horečku, není nám dobře. Bolesti kloubů, bolesti svalů při nějaké sportovní zátěží. Samozřejmě duševní vypětí v zaměstnání může vést k tomu, že krátkodobě se nám ten spánek nedaří. Pokus se ale zharmonizujeme a další dny potom fungujeme dobře, tak v tom nevidím zásadní problém,“ přiblížil různé příčiny zhoršené kvality spánku lékař.

Obecné rady na dobré spaní jsou přitom poměrně známé. Patří mezi ně například nepoužívat mobil krátce před spaním. Lidé to ale většinou nedodržují. „Spousta pacientů říká: My to vlastně víme, ale my na to začneme znovu víc dbát, až to slyšíme z vašich úst. Najednou se v nás něco změní, zlomí a my to opravdu začneme dělat. Ale my jsme to věděli, my jsme to slyšeli, ale my asi fakt čekali, až nám to řekne někdo jiný,“ prozradil Radomír Minařík své zkušenosti z praxe. Kromě displeje chytrých telefonů jsou problémem i věčně zapnuté televize, u kterých lidé často třeba usnou.

„To je nešvar společnosti, která posledních třicet, padesát let je hodně závislá na televizních obrazovkách nebo na obrazovkách jako takových. Klasický rytmus usínání poškodí tím, že se velice dobře usne při nějaké takové činnosti jako koukání do mobilu, na tablet, do počítače, na obrazovku televizoru… Ale za dvě tři hodiny se organismus probere, protože pokud se televize nevypne, tak to modré světlo umí kouzla. Začne dráždit nervový systém a pacient se probudí, jde na toaletu a teď zjistí: A co dál, mně se nějak nechce spát. No a to jsou první začátky vleklých dlouhodobých problémů s nespavostí,“ přiblížil lékař.

Kdy už je nespavost chronická, kdy je dobré vyhledat pomoc, jak často lze užívat léky na spaní, i jaké jsou metody usínání bez léků, to uslyšíte v záznamu rozhovoru s lékařem Radomírem Minaříkem ze Spánkové laboratoře v Liberci.

Spustit audio

Související